Hlavní obsah

Pěkné okno umocní krásu domu i bytu

Právo, Bohuslav Hatina

Okno nejvíc působí svým tvarem, barvou rámu, křídel i materiálem. Plast a hliník jsou sice módní, ale dřevo dává mnohem větší možnost tvarových řešení. K výběru nových oken musíme být citliví. Mnoho objektů bylo vsazením nevhodných oken znehodnoceno.

Foto: archiv firem Rehau, Vekra, Aktos, Právo

Dřevěná okna typu euro jsou zhotovena ze třívrstvých lepených hranolů.

Článek

Okno má dva důležité úkoly. Přivádí do domu světlo a větrá se jím. Větrat ovšem musíme úsporně. Stav oken v běžných českých bytových domech však obvykle již po 10 až 15 letech nevyhovuje. Někdy je to způsobeno nevhodně použitým materiálem, špatným provedením, jindy zanedbanou údržbou. Okno může také přestat těsnit. Kdy ho vyměnit a čím se řídit při výběru?

Plast je populární, dřevo je klasika

Mnozí z nás preferují při nákupu okna plastová. Jsou populární. Dodávají se většinou jako ocelová konstrukce s pláštěm z tvrzeného PVC. Rámy jsou většinou vícekomorové, obvykle pětikomorové, mohou mít různé barevné provedení. Životnost se uvádí až 50 let.

Plastová okna jsou zpravidla levnější než dřevěná a dnes již velice kvalitně zpracovaná. Jejich nevýhodou ale je prakticky nemožná opravitelnost při mechanickém poškození. Sečteno, podrženo: dalo by se tak jednoduše soudit, že éra dřevěných oken je již pomalu uzavřenou kapitolou. Ale není tomu tak.

Plusy a minusy dřeva

Dřevo je nenahraditelný materiálový zdroj, výrobky z něj jsou ekologicky šetrné k přírodě především díky recyklovatelnosti a jeho životnost je oproti moderním materiálům spolehlivě prověřena generacemi stavitelů a uživatelů.

.: Plastové okno Brillant Design je jedinečné od povrchové úpravy až po konečný detail (Rehau). foto: Právo/archiv firem Rehau, Vekra, Aktos

Na druhé straně jsou okna ze dřeva dražší než okna z plastu a také náročnější na údržbu. Většina dřevěných oken se vyrábí ze smrkového dřeva. Především proto, že je nejdostupnější, dá se snadno opracovat a také přibarvovat do nejrůznějších odstínů. Můžeme mít také materiál exotický, např. mahagon.

Dřevo se zpracovává do hranolů, které se naimpregnují a pak se lepí k sobě. Rámy oken se vyrábějí jako třívrstvé lepené a mají známý název eurookna. Dříve se dodávala dřevěná okna z rámu vyrobeného jen z jednoho kusu dřeva, jenž působením klimatických podmínek výrazně pracoval. Dřevo se proto kroutilo a docházelo ke znehodnocení okna. To mělo za následek především obtížnou manipulaci při otvírání a zavírání a také netěsnost.

Dřevo se zpracovává do hranolů, které se naimpregnují a pak se lepí k sobě. Rámy oken se vyrábějí jako třívrstvé lepené a mají známý název eurookna. Dříve se dodávala dřevěná okna z rámu vyrobeného jen z jednoho kusu dřeva, jenž působením klimatických podmínek výrazně pracoval. Dřevo se proto kroutilo a docházelo ke znehodnocení okna. To mělo za následek především obtížnou manipulaci při otvírání a zavírání a také netěsnost.

V případě eurookna malé lišty slepené k sobě tento jev minimalizují, takže díky tomu mají vysokou tuhost. Dřevo ale snadno podléhá klimatickým vlivům včetně nejrůznějších škůdců, tudíž je pro jeho životnost bezpodmínečně nutné dostatečné ošetření. Provádí se hluboko působící, silnovrstvou, vodou ředitelnou lazurou. Nátěry se po pěti až sedmi letech musejí opakovat.

Tepelně technické vlastnosti eurooken jsou shodné se standardy oken plastových. Dřevěná okna firmy Vekra typu euro jsou zhotovena ze třívrstvých lepených hranolů z přírodních dřevin (smrk, borovice, ale i dub, popř. meranti).

Hliník se vyznačuje trvanlivostí

Kromě plastových a dřevěných oken si ještě můžeme vybrat okna Rozměry oken jsou dány velikostí stavebního otvoru při zajištění optimální stavební spáry, potřebné k zatěsnění okna a jeho možné dilataci. ,

Okna jsou vyráběna podle individuálních požadavků zákazníka. Normované rozměry a sériová výroba již dávno neexistují, ke každé zakázce se přistupuje samostatně bez navýšení ceny za kusovou výrobu.

Barevné provedení hliníkových oken je ve standardu přírodní elox nebo bílá. Za příplatek si lze vybrat jinou barvu RAL či imitace dřev ze vzorníku fólií, a to jak v jednostranném z hliníkových rámů, okna dřevohliníková a okna plastohliníková.

.: Plastová okna Brillant Design vynikají širokou škálou barev a tvarů (Rehau). foto: Právo/archiv firem Rehau, Vekra, Aktos

Díky kombinacím lze mít z vnitřní interiérové strany rám ze dřeva nebo plastu. Hliník je odolný materiál nenáročný na údržbu a má velmi dlouhou životnost. Hliníkové rámy se dodávají v libovolném barevném provedení.

Okna z tohoto materiálu jsou ovšem drahá a hodí se spíš do administrativních nebo veřejných budov. Jedním z nejvýznamnějších výrobců otvorových výplní v České republice je firma Vekra, která vyrábí mj. plastová, dřevěná i hliníková okna a rovněž poskytuje veškeré služby spojené s výměnou oken.

(1217% příplatek), tak oboustranném (+ 25 až 30%) provedení. Barevný odstín lazury dřeva lze volit z osmi druhů barev, u smrku navíc možnost bílé barvy RAL 9016. Barevné provedení hliníkových oken je ve standardu přírodní elox nebo bílá, za příplatek jiná možnost.

Módní plast

Plastová okna jsou vyráběna z německých profilů Veka Softline 70 (pětikomorový profil se stavební hloubkou 70 mm) s výztužemi z pozinkované oceli 1,5 až 3 mm. Těsnění oken je dvoustupňové dorazové. Barva plastových oken je standardně bílá (RAL 9016). Za příplatek si lze vybrat jinou barvu RAL či imitace dřev nebo jiné řešení.

Komorové profily

Dají se rozdělit podle několika hledisek. Jednak podle toho, z kolika komor se daný profil skládá, druhé hledisko sleduje systém těsnění. Komorové profily prošly dynamickým vývojem, přecházelo se od jednoduchých profilů s jednou komorou k profilům složitějším, dvoukomorovým a tříkomorovým. Dnes je v Evropě běžným standardem pětikomorový profil.

Platí: čím více dutých a uzavřených komor profil má, tím je lepší jeho tepelně-izolační schopnost a svým způsobem má i lepší statické vlastnosti. Důležitá je také hloubka rámu a křídla.

Další výrobce oken, firma Aktos okna, nabízí od letošního roku dokonce šestikomorové profily se stavební hloubkou rámu 74 mm, což je více než běžný standard.

Výrazným parametrem pro srovnání profilových systémů je také jejich způsob těsnění. Existují systémy s dorazovým těsněním a systémy se středovým těsněním. Systém s dorazovým těsněním je vývojově starší, pracuje na principu utěsnění styku mezi rámem a křídlem na vnější a vnitřní straně.

.: Hliníkové rámy lze vzhledem k jejich dlouhé životnosti a minimálnímu nároku na údržbu s úspěchem použít ke stavbě zimní zahrady (Vekra). foto: Právo/archiv firem Rehau, Vekra, Aktos

Tím vzniká pouze jedna dutina mezi těmito těsněními. Tento systém hůře odolává tlakové vodě a možnosti vzniku kondenzátu v dutině, což s sebou nese další možný negativní vliv - menší životnost kovových prvků (kování).

Druhý systém, systém se středovým těsněním, eliminuje tyto negativní vlastnosti. Vytvořením dvou dutin ve styku rámu a křídla je těsnění nejen dokonale chráněno před povětrnostními vlivy, ale je zde také vytvořena dekompresní komora, která vyrovná tlak a kondenzát či případná voda odtéká rámem ven z okenní konstrukce.

Orientační ceny oken
Dřevěné eurookno jednokřídlé1 x 1 mod 5 000 Kč
Plastové okno jednokřídlé1 x 1 mod 3 500 Kč
Hliníkové okno1 x 1mod 11 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Koloniální styl je dnes velmi oblíbený

Koloniální styl se dnes, s většími možnostmi cestování, stává stále oblíbenějším. Určitě i vy máte doma nějakou tu místní zajímavost z dalekých zemí a pokud...

Moderním schodištím vévodí dřevo

Má-li schodiště v domě splňovat všechna naše přání, pak jeho realizace není vůbec snadná. Co schodiště, to originální dílo, plné konstrukční nápaditosti,...

Podlahy, které dokážou plavat

Plovoucí podlahy jsou dnes mezi podlahovými krytinami skutečnými královnami. Jsou populární především díky relativně nízké pořizovací ceně a poměrně snadné...

Výběr článků

Načítám