Hlavní obsah

Žralok zabil v Mexiku amerického surfaře

– ACAPULCO (MEXIKO)

Čtyřiadvacetiletý americký turista Adrian Ruiz zemřel v úterý u mexického pobřeží poté, co ho při surfování napadl žralok. Oznámily to ve středu tiskové agentury.

Foto: Profimedia.cz

Žralok šedý (Carcharhinus amblyrhynchos)

Článek

Žralok se zakousl Ruizovi do nohy a způsobil mu téměř čtyřiceticentimetrovou otevřenou ránu od kyčle po koleno. Ruize, který surfoval u tichomořského pobřeží ve městě Troncones, vytáhl na břeh jeho přítel. Po převozu do nemocnice ale zemřel kvůli příliš velké ztrátě krve.

Na surfaře podle místní policie zaútočil žralok spanilý, známý také jako žralok šedý (Carcharhinus amblyrhynchos), který patří k nejobvyklejším druhům žraloků v indo-pacifických vodách od Rudého moře až po Velikonoční ostrovy.

Útoky žraloků na plavce, surfaře či potápěče končící smrtí jsou v Mexiku vzácné. V mexickém státě Guerrero, kde Ruiz surfoval, nebyl zaznamenán smrtelný útok žraloka na člověka od roku 1977.

Mořští biologové vedou dlouhodobě debatu o tom, zda jsou žraloci primárně agresivními tvory, anebo zda jen reagují agresivně ve chvíli, kdy cítí nebezpečí nebo ohrožení od lidí v úloze vetřelců v jejich přirozeném životním prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Žralok zabil mladého surfaře

Šestnáctiletý australský surfař zemřel po útoku žraloka u severního pobřeží Nového Jižního Walesu. Podle záchranářů se surfař vydal do vln během nebezpečné...

Žralok zabil u kalifornského pobřeží plavce

U pobřeží amerického státu Kalifornie zaútočil žralok na 66letého plavce, který na následky zranění zemřel. Událost se stala pár desítek metrů od břehů Solana...

Výběr článků

Načítám