Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Český ráj aneb Cesta do Prachovských skal

Právo, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou návštěvu území skalních vyhlídek a bludišť zahájíme na východním okraji oblasti. Přesněji šest kilometrů západně od Nové Paky. Putování Českým rájem tentokrát odstartujeme výstupem na čedičový vrch se zříceninou hradu Kumburk.

Článek

Gotický hrad trůní na výrazném kopci v nadmořské výšce 642 metrů, takže potěší nejen milovníky romantických zřícenin, ale i ty, kteří prahnou po místech s dalekým výhledem. Ti druzí ocení – zejména za dobré viditelnosti, že z Kumburku dohlédnou na Krkonoše, Orlické hory, Ještěd, ale i na polabskou rovinu či další výrazné vrchy Českého ráje.

První zase zaregistrují, jak je hrad, o němž první zmínka pochází z roku 1355, vysloveně fotogenický. A nejen to – je příkladem (to cituji odborníky) koncentrického typu, u nás ne zrovna obvyklého.

Jde o to, že jednotlivé části architektonické památky jsou umístěny spirálovitě nad sebou (podobně se ostatně stáčí i přístupová cesta). Takže pojďme se přesvědčit na vlastní oči.

S kamerou na cestách - KumburkAutor: Miroslav Šára

U míst dalekých výhledů ještě chvíli zůstaneme. Přesunuli jsme se k Valdicím, u nichž (zhruba půl kilometru na západ od města) se vypíná čedičový vrch Zebín. I když dosahuje nadmořské výšky jen 399 metrů, slovo vypíná není vůbec nadsazené. Okolní krajinu Zebín převyšuje zhruba o sto metrů a trochu připomíná zmenšenou Milešovku.

Není nad pohled z výšky do celého kraje

Vyniká zejména při pohledu z dálky – například od osady Brada nad Kopidlnem či z Vyhlídky spisovatele Václava Čtvrtka na vrchu Přivýšina (najdeme ji kilometr západně za Bradou).

Z jižního úpatí kolem hřbitovního kostela Všech svatých vede na vrchol neznačená cesta. V nejvyšším bodě stojí od doby kolem roku 1700 barokní kaplička sv. Maří Magdalény. A právě od ní se otevírá vynikající kruhový rozhled. K vidění odtud jsou mj. vrchy Kozákov, Tábor, Kumburk (kde jsme ještě před chvílí byli), ale velmi dobře také město Jičín.

S kamerou na cestách - ZebínAutor: Miroslav Šára

Putování Českým rájem – alespoň pro tentokrát – vrcholí. Závěrečnou kapitolu napíšeme patrně v nejznámějším a nejnavštěvovanějším skalním městě oblasti, v Prachovských skalách. Ze Zebína, pro bližší orientaci, je to sem šest kilometrů západním směrem.

Jak známo nejpřitažlivějšími místy zde procházejí dvě okružní cesty – Malý okruh měří necelé dva kilometry, Velký tři a půl. Návštěvníci tu během několika stovek metrů zažijí sestup k úpatí vysokých skalních bloků, cestu úzkými průchody a vzápětí i rychlé výstupy na místa s dalekými výhledy.

Vyhlídek je tu opravdu hodně

Na naší cestě s kamerou si dovolím upozornit na vyhlídku pojmenovanou podle profesora gymnázia v Jičíně PhDr. Jakuba Všetečky, na vyhlídku nesoucí jméno Pěveckého sboru Křižkovský (z té jsou mimo jiné dobře vidět Jinolické rybníky pod severovýchodním okrajem Prachovských skal) a mezi turisty možná nejoblíbenější vyhlídky Českého ráje a Míru.

Při pohledu z nich lze zaznamenat i charakteristickou siluetu Trosek. Další z mnoha symbolů a vítaných cílů této požehnané končiny.

S kamerou na cestách - Prachovské skályAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ nás čeká cesta na jihovýchod Švýcarska. Zavítáme do Lugana, Locarna, k ledovci Morteratsch, lanovkou vyjedeme na krásné rozhledové místo, vrch Muotaz Muragl – a to ještě nebude zdaleka vše.

Reklama

Související články

S kamerou na cestách: Křivoklátsko

Když se řekne Křivoklátsko, tak si skoro každý nejprve vzpomene na známý královský hrad. Další myšlenky by před procházkou touto oblastí mohly a měly patřit...

S kamerou na cestách: Gran Canaria

Po pěti hodinách letu z Prahy jsou kromě nedozírné modré pláně Atlantského oceánu pod námi k vidění také ostrovy. Konkrétně – Kanárské ostrovy. Míříme na ten,...

Výběr článků

Načítám