Hlavní obsah

Až 300 000 lidí trpí astmatem, aniž by o tom věděli

PRAHA

Přestože na astma jsou účinné léky, z 900 000 Čechů a Češek, kteří jím trpí, se celá třetina neléčí. Příznaky jsou totiž často netypické nebo skryté, a tak kašel a krácení dechu přičítají pacienti věku či ztrátě kondice. Neléčené astma může přitom vážně poškodit plíce. Stovka lidí ročně na astma zemře. Většina mohla žít, kdyby nemoc byla včas odhalena.

Článek

"Astma je nejčastější chronickou nemocí dětí a jednou z nejčastějších chronických nemocí dospělých. Asi 300 000 lidí v Česku má nějakou podobu astmatu nebo příznaky a nevědí o tom, nejsou tím pádem diagnostikováni ani léčeni," uvedl Petr Pohunek z pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Doporučil každému, kdo trpí nočním kašlem, má ztížené dýchání či pískoty v hrudníku při nachlazení, aby si udělal test astmatu. Najde ho na internetové stránce www.cipa.cz . Nemoc připomene Světový den astmatu 6. května. Zájemci si mohou nechat ve stanu na náměstí Míru změřit funkci plic.

Astma je chronický alergický zánět průdušek. Při záchvatu se průdušky stáhnou, nemocný se cítí jako ve svěráku a nemůže popadnout dech. Dýchání mu ztěžuje stah svaloviny ve stěně průdušek a otok sliznice dýchacích cest. Potíže se zhoršují v noci a brzy ráno.

Astma se objevuje ve většině případů již v dětství

"Asi 20 procent případů astmatu začíná v kojeneckém a batolecím věku, deset procent ve věku předškolním a 70 procent ve věku školním a v době dospívání. Puberta nechrání před vznikem astmatu a nepravdivé je tvrzení, že dítě z astmatu vyroste," upozornil lékař.

Pět procent astmatiků má průdušky zasažené zánětem tak, že běžná léčba nepomáhá. V ČR je to až 30 000 lidí. Péče je náročná časově i finančně. Roční náklady na pacienta s obtížně léčitelným astmatem jsou 330 000 korun. Zdravotním pojišťovnám se prodraží i špatně léčený pacient - výdaje na léky a pobyt v nemocnici jsou o 37 procent vyšší než u nemocného léčeného správně. Nepřímé náklady, nemocenské dávky a dřívější odchod do důchodu, jsou vyšší o 25 procent.

Pohunek dodal, že investice do preventivní léčby se vyplatí. Jeden den astmatika na jednotce intenzivní péče stojí tolik, co čtyř až pětiměsíční preventivní léčba nebo měsíční léčba těžkého astmatika. Při fakultních nemocnicích jsou pracoviště, která vyšetří nemocné s podezřením na obtížně léčitelné astma a řídí jejich léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Solné jeskyně nahradí pobyt u moře

V České republice existují solné jeskyně, z mořské i kamenné soli, které jsou přímo stvořené k relaxaci. Pobyt na takovém místě je prospěšný nejen pro lidi...

Astmatici budou mít zjednodušenou léčbu

Lidé trpící astmatem budou moci využívat jednodušší léčbu. V současnosti se totiž mění způsob použití léku, kterým se již astma léčí. Lék budou moci pacienti...

Borovice pomáhá při senné rýmě a astmatu

Výtažek z kůry francouzské středomořské borovice pomáhá blokovat uvolňování histaminu, který je odpovědný za vznik senné rýmy. Pomáhá také lidem s alergickým...

Výběr článků

Načítám