Hlavní obsah

Vyrobte si závěsný truhlík na květiny

Novinky, www.ceskykutil.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít zkrášlený vchod do domu nebo posezení pod pergolou vodopádu květů a barev umístěných v závěsném truhlíčku potěší jistě každého milovníka květin. Následující návod vás přesvědčí, že i z pár latiček se dá vykouzlit za odpoledne hezký závěsný truhlík.

Článek
1. Na výrobu truhlíčku budeme potřebovat vrtačku a silnější přírodní provaz nebo pletené lanko. Na povrchovou úpravu pak barvu nebo mořidlo pro exteriér a úzký štětec.
2. Truhlíček je vyroben z dvaceti shodně dlouhých latiček o délce 26 cm a průřezu 2x2 cm. Pomocí uhelníku si 3 cm od kraje latiček označíme ryskou místo, kde budeme vrtat.
3. Vyvrtáme otvor v laťkách pro průchod provázku. Čtyři latičky neprovrtáváme, budou tvořit dno truhlíčku. Výhodou je použití stojánku na vrtačku, který zaručí kolmé vrtání.
4. Připravené provrtané latičky před natřením ještě obrousíme jemným smirkem. Hrany latiček lehce strhneme na pásové brusce. Použít můžeme i rovný špalíček se smirkovým papírem.
5. Obroušené laťky nejprve povrchově upravíme, po složení truhlíčku by to šlo hůře. Použijeme kvalitní lak nebo mořidlo ve více vrstvách, jen tak nám truhlíček bude dlouho sloužit.
6. Čtyři neprovrtané latičky nyní přišroubujeme s přesahem a v odstupech na dvě podélné, které již mají provrtané otvory.
7. Tím vytvoříme nosný rošt a dno truhlíčku. Používáme vruty s nereznoucí povrchovou úpravou.
8. Připravíme si delší kousek provázku a od spodní strany roštu začneme s provlékáním. Pro snadnější provlékání roztřepeného konce provázku jej můžeme zakapat voskem nebo opálit.
9. Na provázek navlékneme půlku připravených latiček poskládaných střídavě přes sebe. Druhou půlku latěk začneme stejným způsobem ale svrchu provlékat v protilehlém rohu.
10. Po srovnání a vyvážení obou provázků na nich uděláme ze spodní strany roštu uzel. Proti možnému rozvázání se můžeme pojistit zakápnutím uzlu vteřinovým lepidlem.
11. Hotový truhlíček zbývá zavěsit. S květináčem plným hlíny se ve větru bude pohupovat, zvolíme proto dostatečně pevný hák se závitem. Ten snadno připevníme do jakékoliv dřevěné konstrukce.

Tip

Vnitřní velikost truhlíčku se řídí průměrem květináče, který v něm bude zavěšen. Měl by se do něj pohodlně vejít a ještě mít malou rezervu. Vyrobit si můžeme stejným systémem nejen čtvercový ale i obdélníkový tvar truhlíčku pro více květináčů nebo vložený plastový truhlík. Truhlíček zavěšujeme do takové výšky, abychom mohli květiny v něm snadno zalévat.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si sami: Polička na víno

Mít doma malou zásobu vína pro přátele nebo rodinu nezaškodí. Pro tyto účely si můžeme vyrobit jednoduchou poličku, do které naskládáme naše zásoby lahví.

Vyrobte si dětskou houpačku

Spoustu radosti pro svého potomka můžeme připravit za jedno odpoledne z latěk 2 cm silných a z kulatinky průměru 3 cm nebo násady od smetáku, stačí nám k tomu...

Vyrobte si sami - věšák do předsíně

Praktický věšák z pár zbylých smrkových latiček nám pro lezavé dny přijde vhod a využijeme jej jak doma tak na chalupě. Místo kabátů na něj můžeme věšet třeba...

Výběr článků

Načítám