Hlavní obsah

Moderní kultivátor: Služebníček, pane!

KOMERČNÍ ČLÁNEK

KOMERČNÍ ČLÁNEK - Jedna osa, dvě kola, motor, řídítka, pluh… Kdo si před nějakými dvaceti lety tento poměrně jednoduchý stroj pořídil k obdělávání svého políčka, byl rázem králem.

Článek

Pooral, vyryl brázdy na brambory, povláčel. To vše s minimální námahou. Pak se malotraktory či kultivátory, jak se těmto strojům říká, jakoby vytratily. Až v posledních letech se začaly u rodinných domů a chalup objevovat znovu. A to v množství rozhodně větším než malém.

Co je příčinou tohoto „zmrtvýchvstání“ kdysi tak oblíbených strojů? Odpověď jsme hledali u největšího výrobce kultivátorů v České republice, berounské společnosti Kulti.

„Největší zájem o kultivátory byl na počátku 90. let,“ říká Václav Zahrádka, vedoucí výroby kultivátorů. „Spousta lidí získala v restitucích zpět své zemědělské pozemky a chtěli začít dělat na svém. Ideálním a cenově dostupným pomocníkem byly právě kultivátory, vyráběné tehdy s příslušenstvím umožňujícím obdělávání půdy,“ vysvětluje. „Ale postupně většina lidí zjistila, že pěstovat třeba brambory je pracné a nevyplatí se to. Navíc měli stále méně času na podobné činnosti, a tak raději z políčka udělali louku,“ konstatuje Zahrádka.

Univerzálnost vyhrává

Jak dodává, firma se snažila výrobu kultivátorů i přesto dále zvyšovat. „Jednou z cest bylo zlepšit univerzálnost těchto strojů. Proto jsme ve spolupráci s dalšími českými výrobci začali vyvíjet různé příslušenství,“ vysvětluje.

Jak zdůrazňuje, nejprve Kulti musela zkonstruovat nový malotraktor s vývodovou hřídelí, umožňující připojení celé řady aktivního příslušenství. „Tím jsme získali značnou konkurenční výhodu, protože k našemu kultivátoru lze nyní připojit například bubnovou sekačku, obraceč sena, zametací kartáč, přívěsný vozík, ale také třeba sněhovou frézu nebo další příslušenství,“ podotýká Václav Zahrádka.

.: Kultivátor ve spojení s bubnovou sekačkou

Rozhodující tah

Podle něj byla dalším velmi důležitým krokem v rozvoji firmy také dohoda o exkluzivním prodeji jejich kultivátorů společností Mountfield. „V jejích 69 prodejních centrech naše stroje vidí denně tisíce lidí. To se prakticky okamžitě projevilo ve zvýšeném zájmu o naše multifunkční kultivátory a následně i v rychlém nárůstu naší výroby,“ říká zástupce berounské firmy.

Kvalita se cení

Vzájemnou spolupráci si pochvaluje i prodejce: „Kultivátory z Kulti vynikají svou kvalitou a patří ke špičce našeho sortimentu. To oceňují především zákazníci,“ potvrzuje známý fakt ředitel odboru servisu společnosti Mountfield Marek Filipovský. „Tyto stroje, osazené výbornými motory Briggs, jsou technicky velmi zdařilé a odolné. Proto na ně dáváme prodlouženou 7letou záruku. Ale popravdě řečeno, kultivátory z Kulti v našich servisních střediscích díky jejich kvalitě prakticky nevidíme – snad s výjimkou pravidelných posezonních prohlídek,“ dodává Filipovský.

Nejvýkonnější sekačka na trhu

Spokojeni s kultivátorem MS07 jsou nadmíru i manželé Zelinkovi z Prahy, kteří mají chalupu s rozlehlým pozemkem a sadem v podhůří Jizerských hor. „Původně jsem používal kultivátor jen při orbě, sadbě a sklizni brambor. Jenže tráva na louce u chalupy tady v tom vlhkém prostředí rostla jako zběsilá, několikrát do roka jsem si proto musel v zemědělském družstvu vždycky najímat člověka, který mi louku s traktorem pokosil. Ale lezlo to do peněz, a tak jsem si jako příslušenství nakonec pořídil ke kultivátoru bubnovou sekačku,“ vysvětluje Jiří Zelinka. „Sekám s ní nejen nízkou trávu okolo domu jako s běžnou rotační sekačkou, ale i tu přes metr vysokou na louce. Bubnovka zvládne také veškerou přerostlou vegetaci, kultivátor se nezahltí, a dokonce přesekne i menší keře. To žádná jiná sekačka nezvládne. Později jsem ocenil také obracečku sena a pořídil nosič nářadí Quatro se sedačkou. Pokud mě bolí nohy nebo pokud mám sekat delší dobu, tak si připojím Quatro a při sekání sedím pohodlně jako na traktůrku,“ pochvaluje si.

Vozík k nezaplacení

U toho však nezůstalo. Pan Zelinka rozšiřoval možnosti svého stroje dál. Ke kultivátorům lze totiž zakoupit několik druhů vozíků s nosností až 500 kg. Tyto vozíky jsou brzděné (mají brzdový pedál i ruční brzdu). Splňují přísné technické normy a mají i technické průkazy, takže s nimi lze vyjet na veřejné komunikace.

„Vozík ke kultivátoru jsme koupili před dvěma lety, protože potřebujeme dopravovat dřevo z lesa. Několikrát ho naplním, a máme vystaráno na celou zimu. Vozík ale používáme například i na ovoce. Do sadu s ním ale jezdí manželka. Líbí se jí, jak je vozík lehce ovladatelný, a navíc si ušetří spoustu práce s taháním ovoce v koších, jak to musela dělat dřív,“ říká Jiří Zelinka.

.: Kultivátor Kulti

Sníh už je nezaskočí

Ani tady však příběh nekončí. Když loni začala zima nečekaně brzy už začátkem listopadu, šel si pan Zelinka do Mountfieldu ještě dokoupit sněhovou frézu. „Nedovedete si představit, co to bylo každoročně za dřinu odhazovat u chalupy ty hory sněhu lopatou,“ vypráví. „Tahle zima mě definitivně utvrdila v tom, že když už mám kultivátor, vyplatí se mi pořídit i další příslušenství. Teď už za mě sníh odhazuje sněhová fréza. A umí to až do vzdálenosti 15 metrů. To bych teda s lopatou určitě nedokázal. Prostě a jednoduše – z mého kultivátoru se stal postupně dokonalý sluha na všechno,“ pokyvuje hlavou Jiří Zelinka.

.: Kultivátor v zimě

A teď ještě drtič

Firma Kulti ovšem při vývoji příslušenství nespí. „V prosinci jsme uvedli na trh další novinku,“ říká Václav Zahrádka. „Tou je drtič a štěpkovač v jednom. Protože je schopen drtit i větve až do průměru 7 cm, je to zdaleka nejvýkonnější drtič prodávaný na českém trhu. Přitom cena je velmi příznivá,“ zdůrazňuje Zahrádka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám