Hlavní obsah

Papež kritizoval americké biskupy za pedofilní skandál

– WASHINGTON

Papež Benedikt XVI. ve středu důrazně vytkl americkým biskupům způsob, jakým řešili zneužívání nezletilých pedofilními duchovními. Skandál poškodil obraz církve, mnozí Američané před příjezdem papeže dávali najevo, že od něj očekává vyjádření k nejhoršímu skandálu církve v americké historii. Bylo do něj zapleteno 4000 duchovních.

Foto: Matthew Barrick, Reuters

Papež promlouvá k americkým biskupům.

Článek

Papeže během středečních bohoslužeb ve Washingtonu, jichž se účastnilo několik set amerických biskupů, řekl, že se církev se skandálem "občas velmi špatně vypořádávala". Už na palubě letounu mířícího z Říma do USA papež prohlásil, že se za zneužívání chlapců "hluboce stydí", že pedofilové nemají v řadách duchovních místo a že se podobné skutky nesmějí opakovat.

Skandál se zneužíváním chlapců v amerických katolických školách a farnostech podle papeže způsobil "obrovské utrpení" i "velikou hanbu" církvi. Benedikt zdůraznil, že "hlavní musí být soucit a pozornost vůči obětem". Benedikt ve své řeči zpochybnil i autoritu biskupů, kteří jsou obviňováni, že nad skandálem přivírali oči a chránili viníky.

Diecéze musely na odškodnění vyplatit více než dvě miliardy dolarů, jen v Los Angeles vyplatily 660 miliónů, ale mnohé oběti považují pokání prelátů za nedostatečné. Podle papeže je třeba tyto rány ošetřit a snažit se o usmíření s ukřivděnými. Do pedofilního skandálu, který propukl v roce 2002, bylo zapleteno na 4000 amerických duchovních.

Kritika násilí a sexu ve společnosti

Papež odsoudil i všudypřítomnost sexu a násilí v americké společnosti. "Co znamenají hovory o ochraně dětí, když pornografii a násilí lze sledovat v mnoha domácnostech a když jsou široce dostupné v médiích?" otázal se a zdůraznil, že úlohu při vytváření slušné morálky mládeže mají nejen rodiče, učitelé a duchovní, ale i média a průmysl zábavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám