Hlavní obsah

Zahradní bazény – lázeň pod širým nebem

Právo, Bohuslav Hatina

Mít vlastní koupání ve vlastní zahradě je touha, která v českých rodinách rok od roku stoupá. Možnost pohodlně se naložit do vody a zaplavat si v idylickém soukromí svojí zahrady je více než lákavá. Zahrada a bazén k sobě prostě patří.

Foto: archiv Mountfield, Novinky

Nadzemní bazén Azuro De Luxe, Mountfield

Článek

Ještě nedávno byl u nás populární známý typ - modrý kruhový bazén. Mnoho jiného na výběr nebylo. Jenže trochu čněl z terénu zahrady. Dnes už si vybereme i nadzemní bazény, které se dají částečně zapustit do země.

Vypadají elegantně a poskytují ještě mnohem příjemnější koupání. To proto, že pokročily i samotné bazénové technologie.

Většina nadzemních bazénů je k dostání v kompletní sadě s pískovou filtrací, solárním ohřevem vody či výkonným tepelným čerpadlem. Klasických modrých bazénů nebo tzv. gumáků s nafukovacím prstencem na českých zahradách valem ubývá, protože je dnes už téměř nikdo nechce. Kvůli estetice a mnohem vyšším požadavkům na komfort koupání.

Zájem se nyní orientuje na nadzemní bazény s možností zapuštění do země zcela, nebo jen polozapuštěné, a na luxusní bazény zapuštěné do země.

.: Nejběžnější nadzemní bazén Azuro, Mountfield

Řešení i do svažitých pozemků

Hlavní bazénovou novinkou jsou to nadzemní bazény (kruhové i oválné), které lze jak ponechat na povrchu, tak i díky zpevněné konstrukci a speciálním materiálům je možné je částečně nebo úplně zapustit do terénu zahrady, a to i do svahu.

Mnozí majitelé zahrad si dříve nechtěli nebo nemohli bazén pořídit z několika důvodů: buď měli svažitou zahradu a tehdejší typy bazénů nešlo do svahu postavit. Nebo si nechtěli pozemek kazit nevzhlednou modrou kádí, anebo neměli dostatek peněz na pořízení klasického luxusního zapuštěného bazénu. Zpola zapuštěné bazény problém vyřešily.

Je libo stříšku?

Novinkou je mobilní zastřešení, vyvinuté speciálně pro nadzemní bazény. V nabídce je jak kruhové, tak i oválné provedení v různých rozměrech. Vedle zakrytí bazénu ho lze snadno využít třeba i jako party stan či jako sportovní halu pro děti. Největším hitem v kategorii zapuštěných bazénů jsou ty, které mají tepelné čerpadlo na ohřev vody a pískovou filtraci v základní výbavě. Předností je konstrukce umožňující jednoduchou instalaci do země.

.: Bazén se zastřešením Azuro, Mountfield foto: Novinky/archiv Mountfield

Další novinkou je řada kompozitních bazénů, jejichž těleso je vyrobeno pomocí nejmodernější keramické technologie. Povrch bazénů je opatřen exkluzivním dekorem s 3D efektem.

Písková filtrace

Lidé se už před několika lety odvrátili v případě nadzemních bazénů od kartušových filtrací, tzv. papíráků. Jejich výkon byl nízký a lidem vadilo i to, že bylo nutné často filtr složitě demontovat, prát nebo rovnou měnit za nový.

Řešením je kvalitní písková filtrace. Má dobrý výkon i pro případ, že je bazén denně využíván v plné sezoně a po mnoho hodin. S pískovou filtrací je voda v bazénu vždy čistá. Obsluha je jednoduchá: Písková náplň se sama automaticky vyčistí pouhým otočením ventilu.

Můžeme připojit i další doplňky, jako je solární ohřev nebo vysavač nečistot. Lidé mají o doplňky zájem, aby vodu udržovali vždy kvalitní a sezonu koupání si mohli prodloužit až na šest měsíců v roce.

.: Kruhová vířivka Orion foto: Novinky/archiv USSPA

Horko-studená lázeň

Žhavou novinkou a velkým průlomem v oblasti wellness je Swim Spa XL & Combi Spa. Tento komplet jako první na světě přichází s ideálním řešením propojení plavecké a masážní lázně. Můžeme si v něm užívat obojí potěšení po celý rok. Tohle duo totiž tvoří dokonalou relaxační zónu.

Bazénový komplet je dostatečně prostorný a má pohodlná křesílka i lehátka, která jsou vybavena různými masážními sestavami. Combi Spa má tvar písmene L, který umožňuje přisazení k Swim Spa XL. Díky samostatné technologii je možné nastavit a udržovat chladnější teplotu vody pro plavání v protiproudu v 5,5 m dlouhém Swim Spa XL, zatímco v masážním Combi Spa může být připravena doslova horká lázeň.

Samonosné konstrukce a variabilita

Výrobky francouzskéhp výrobce Waterair mají samonosnou konstrukci, montovanou přímo do výkopové jámy. Umožňují jednoduchou, pevnou i rychlou výstavbu bez železobetonu a jsou vhodné i pro vybudování svépomocí. Stěnové panely spojujeme šroubováním. Není třeba obetonování ani žádné další podpůrné konstrukce. Můžeme je instalovat v jakémkoliv terénu. Jako zapuštěný, částečně zapuštěný nebo zcela otevřený do volného prostoru.

.: Bazén společnosti Waterair vycházející z modelu Carolefoto: Novinky/archiv Waterair

Systém nabízí širokou variabilitu. Na 68 základních modelů v deseti modelových řadách, které můžeme rozměrově upravovat a dále měnit přidáním různých variant schodišť, barev vnitřní fólie nebo úpravou prohloubeného dna.

Francouzi přicházejí pravidelně s inovacemi. Vloni předvedli technologickou jednotku Locatech, která je průlomem řešení v oblasti pískových filtrací, zároveň ukázali i podhladinové osvětlení Escalight (šest světel integrovaných do širokého románského schodiště). Díky jim dostane bazén pohádkovou atmosféru, tu můžeme, jsme-li zvlášť nároční a romantičtí, umocnit klasickým podhladinovým reflektorem.

Francouzi přicházejí pravidelně s inovacemi. Vloni předvedli technologickou jednotku Locatech, která je průlomem řešení v oblasti pískových filtrací, zároveň ukázali i podhladinové osvětlení Escalight (šest světel integrovaných do širokého románského schodiště). Díky jim dostane bazén pohádkovou atmosféru, tu můžeme, jsme-li zvlášť nároční a romantičtí, umocnit klasickým podhladinovým reflektorem.

Takže nejen díky Francouzům, ale i dalším odborníkům na bazény se pro nás koupání ve vlastním bazénu může stát jak praktickým osvěžením v parném létě, tak i mimořádně romantickým a terapeutickým zážitkem pro všechny naše smysly.

Anketa

Máte na zahradě bazén?
Ano
43,9 %
Ne
33 %
Bydlím v bytě
23,1 %
Celkem hlasovalo 4950 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bazén pod sklem

Zastřešení bazénu je praktickou pomůckou. Pokud si užívate koupání přimo u vás na zahradě, pak jistě víte, kolik práce představuje běžná údržba. Jednou...

Prodlužte si venkovní koupání v bazénu

Jak si prodloužit příjemné chvilky u bazénu i ve dnech, které letně nevypadají, to je otázka, kterou si s nadcházejícím podzimem klade hodně majitelů bazénů....

Výběr článků

Načítám