Hlavní obsah

Přehrada na Bruntálsku zatopí část Nových Heřminov

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ministerstva zemědělství a životního prostředí předloží vládě konečnou variantu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Vesnice, kde nyní žije 280 obyvatel, z mapy nezmizí, zvítězila menší přehrada, která zaplaví 56 objektů, z toho 24 rodinných domků.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Ministr Gandalovič ukazuje mapu velké přehrady.

Článek

S návrhem přehrady přijel v pátek na Ostravsko ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), který je přesvědčen, že se podařilo zvolit rozumnou kompromisní variantu.

„Velká přehrada by zatopila 156 objektů, z toho 87 obytných, což by byl nepoměrně větší zásah do života obce. Ušetřeno zůstane i centrum Nových Heřminov. Nad obcí konečně zmizí Damoklův meč v podobě úplného vymazání z mapy,“ řekl ministr.

Plány na přehradu na řece Opavě existují od dvacátých let minulého století a vodohospodáři je oprášili po katastrofálních povodních v roce 1997. Vodní dílo má ochránit hlavně města Krnov a Opavu, lidé z Nových Heřminov a ekologové však byli proti a navrhovali rozšíření koryta řeky přímo v Krnově a výstavbu poldrů. To však bylo odmítnuto jako nedostatečné. Velkou přehradu v roce 2003 podpořili i krajští zastupitelé.

Přehrada nebude jediným opatřením

Objekty, které skončí pod hladinou, budou podle ministra vykoupeny a odškodnění má být velmi slušné. „Věřím, že vlastníci budou o naší nabídce přemýšlet. Ze zbytku obce, kam přehrada nezasáhne, co nejdříve sejmeme stavební uzávěru,“ uvedl a připustil, že zvolená varianta je paradoxně asi o dvě miliardy korun dražší než by stála velká přehrada. Navržená koncepce přijde na téměř osm miliard korun.

.: Žlutou čárou okolo celé obce je vyznačena zamýšlená velká přehrada, červenou vítězná menší varianta. Vpravo obec Zátor. foto: Právo/Josef Gabzdyl

„Je to dáno i nutností dalších úprav na horním toku Opavy, například výstavbou poldrů nebo rozšířením koryta pod přehradou v obci Zátor a v Krnově,“ vysvětlil Gandalovič. Náklady zvýší stavba jižního obchvatu obce, protože voda zatopí i silnici I/45 spojující Bruntál s Krnovem.

Nová přehrada na elektřinu i rekreaci

Návrh do několika týdnů ministr předloží vládě. Pokud bude schválen, začne kolotoč různých schvalování a povolení včetně posouzení vlivu na životní prostředí. Se zahájením výstavby se počítá v roce 2016, síly vody bude využito i k výrobě elektrické energie. Přehrada má sloužit i k rekreačním účelům.

Gandalovič nyní odjel z Ostravy přímo do Nových Heřminov, kde lze od samosprávy i občanů očekávat rozporuplné rekce, to podle toho, kdo se ocitne nad či pod hladinou. „Mám obavy, že vítězí betonová loby,“ podotkl starosta Radovan Jílka (nez.).

Hejtman Evžen Tošenovský (ODS) je rád, že konečně padne rozhodnutí. „Nejistota trápila občany Nových Heřminov nejvíce a tato varianta občanům určitě vychází vstříc,“ řekl hejtman.

Reklama

Související články

Hladinu Vranovské přehrady brázdí nová loď

Vranovská přehrada láká na novou loď Viktorii. Proto, aby mohla od začátku léta pracovat v plném provozu, musela absolvovat jeden z nejtěžších úkolů -...

Výběr článků

Načítám