Hlavní obsah

Velká města se na hodinu noří do tmy, bojují proti oteplování

SYDNEY/AUCKLAND
Aktualizováno

Australské Sydney bylo prvním světovým velkoměstem, které se v sobotu na hodinu ponořilo do tmy. Připojilo se k celosvětové kampani Hodina pro Zemi, která upozorňuje na nebezpečí globálního oteplování. Do tmy se ponoří celkem 26 světových metropolí. K akci se připojilo přes 300 organizací v 35 zemích světa.

Foto: Tim Wimborne , Reuters

Osvětlení na mostu v Sydney bylo vypnuto.

Článek

V Sydney byla zhasnuta i světla ozařující budovu opery i mostu. Světla vypnulo také mnoho podniků, zhaslo na 300 budov v obchodní čtvrti, úplná tma ale ve městě nepanovala.

"Je to výzva k probuzení. Opravdu potřebujeme plán pro naši budoucnost. Hodina pro Zemi je něco, co všichni můžeme společně udělat," prohlásil starosta Sydney Clover Moore.

Foto: Reuters

Zhasnuto bylo i osvětelní královského paláce ve Stockholmu

Kvůli kampani, kterou Světový fond na ochranu přírody (WWF) chce upozornit na globální oteplování, "černou hodinku" zažili i obyvatelé Londýna či Říma. Světla zhasla na několika historických památkách ve Skandinávii, bez osvětlení byly parlamentní budovy v Budapešti, ale třeba i gotická katedrála v britském Canterbury či římské Koloseum. Česko patřilo k zemím, které se do akce výrazněji nezapojily.

Akce začala na Novém Zélandu

Jako první se letos do akce zapojili obyvatelé na Novém Zélandu a na Fidži. V novozélandském Christchurchi se zhaslo na sto komerčních budov a tisíce soukromých domů. Vypnuty byly i televizory. V auklandském hotelu Langham se večeřelo při svíčkách.

Snahou je překonat loňský rekord, kdy měla akce premiéru. Tehdy se k ní připojily 2,2 miliónu lidí a na 2000 firem, které zhasly. Během hodiny tak pokleslo množství emisí o deset procent.

Malá odezva v EU

Austrálii  následovala asijská města včetně filipínské Manily a thajského Bangkoku. Tam ušetřili 73,34 MW, což přestavuje 45,8 tuny kysličníku uhelnatého.

Podle agentury AP se však ze zemí Evropské unie oficiálně přihlásily k projektu jen Irsko a Dánsko. V ČR akce Hodina pro Zemi nevzbudila velký ohlas. V USA se k akci připojilo i San Francisco, kde zhasne most Golden Gate.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám