Hlavní obsah

Dům pánů z Kunštátu v Praze je po opravě už sedm měsíců prázdný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nově opravený románský Dům pánů z Kunštátu a Poděbrad v pražské Řetězové ulici je i sedm měsíců po dokončení stavebních prací prázdný. Magistrát sice už dříve připravil návrh na pronájem každého z osmi bytů za nejvyšší nájemné, radní jej ale k posouzení nedostali. Podle radního Jiřího Janečka (ODS) se chystá jiný způsob pronájmu, a to celé budovy.

Článek

"Byty jsou tak lukrativní, že je škoda je využít pro klasické bydlení," řekl Janeček. Podle něho navíc nejsou pro tento účel příliš vhodné. "Je to kulturní památka," uvedl radní. Panují obavy, že nájemníci by mohli byty poničit. Navíc sedmdesátimilionová investice vložená do rekonstrukce by se z nájemného dlouho vracela, dodal Janeček.

Dům, v němž kdysi přespával český král Jiří z Poděbrad, chce Janeček pronajmout v soutěži firmě, která bude i složením vysoké kauce garantovat, že se budova nijak neponičí. Radní také očekává vyšší výnos z pronájmu. Nebytové prostory by se měly otevřít veřejnosti, mohla by tam být například galerie. "Byty budou určitě využity k nějaké formě bydlení," zdůraznil Janeček.

Uvažuje se i o tom, že část z nich by si blokovalo město pro významné návštěvy, tedy například zahraniční primátory a starosty.

Dům pánů z Kunštátu a z Poděbrad je výjimečný tím, že se románské prvky nacházejí i v prvním patře. V jiných domech v metropoli jsou pouze v podzemí. V přízemí se dochovalo původní románské kvádříkové zdivo, v podzemí i pozůstatky dvou krbů, románské klenby a otisky původního dřevěného bednění. Patrová část domu je postavena v gotickém a upravena v renesančním slohu.

Kromě pánů z Kunštátu a Poděbrad vlastnily dům i další významné šlechtické rody, například Hrzánové, Šternberkové nebo Valdštejnové. Soutěž na jeho pronájem by měla být podle Janečka schválena a vyhlášena co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám