Hlavní obsah

Policejního milionáře soudí za korupci

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Milióny v hotovosti a další cenné papíry měl pohozené doma v papírové krabici dnes již bývalý řadový inspektor Radek Kocáb. K tomu několik účtů v bankách, rozestavěnou vilu a drahý automobil. Pohádkově zbohatl během čtyřleté služby na oddělení cizinecké policie v Karlových Varech. Podle žalobkyně přeběhl na druhou stranu barikády a bral úplatky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bývalý policista Radek Kocáb v soudní síni.

Článek

Zatčením Kocába v lednu 2005 vyplavala na povrch jedna z největších korupčních afér v policii po roce 1989.

Obžalován z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku stanul v úterý pětatřicetiletý expolicista před karlovarským okresním soudem. Působil sebevědomě a soudu sdělil, že s žalobou nesouhlasí a že se žádného trestného činu nedopustil. Vypovídat ale odmítl stejně jako v celém přípravném řízení.

"Vyjádřím se až k jednotlivým důkazům provedeným zde před soudem,“ prohlásil. Podle státní zástupkyně Renaty Havelkové dostával Kocáb peníze za legalizaci pobytu cizinců, kteří proto nesplňovali zákonné podmínky. Šlo především o občany Vietnamu. Vedlejší nelegální příjem trval nejméně tři roky - od ledna 2002 do ledna 2005.

Povolení k pobytu do druhého dne

"Obžalovaný rozhodl v rozporu s předpisy v nejméně 330 případech. Přitom nelegálně získal více než sedm a půl miliónu korun a bezmála tři tisíce euro,“ citovala obžalobu státní zástupkyně. Z listinných důkazů, které soudce poté přečetl, například vyplynulo, že Kocáb patřil mezi nejpilnější policisty. Vyřizoval žádosti o povolení trvalého nebo dlouhodobého pobytu vyplňoval jako na běžícím pásu a v rekordním čase.

"Žádosti byly vyřízeny zpravidla do druhého dne od podání,“ konstatoval předseda senátu Tomáš Mahr. Následná kontrola Kocábových spisů ze strany nadřízených odhalila, že policista povoloval trvalé pobyty například na základě falešného oddacího listu. Přitom si stačilo údaje ověřit na příslušné matrice.

V některých případech sňatky nemohly být ani uskutečněny, neboť v době jejich uzavření se tady zdržovali dotyční cizinci nelegálně bez jakýchkoliv dokladů. Podle výsledků kontroly Kocáb také kladně vyřizoval žádosti o trvalý či dlouhodobý pobyt i těch cizinců, kteří neuspěli u policie v jiném regionu právě pro nesplnění některé ze zákonných podmínek.

Po zaplacení obstaral zbytek prostředník

Reportér Práva se po odhalení aféry zkontaktoval s věrohodným svědkem. Ten Kocába označil za jednoho ze čtveřice zkorumpovaných policistů, kteří tehdy na karlovarském oddělení vládli. Tento člověk později vypovídal pod skrytou identitou i v trestním řízení.

"Policisté jsou napojeni na prostředníky. Ti jim nosí k vyřízení žádosti od jednotlivých cizinců. Policisté vždy dají vědět, v jakou hodinu sedí u přepážky a nabírají žádosti o prodloužení pobytu nebo vystavení dlouhodobého či trvalého pobytu. Ve sjednaný čas tam přijde prostředník a přinese například padesát žádostí s podepsanou plnou mocí od jednotlivých žadatelů. Ti ale musí prostředníkovi předem zaplatit. Za prodloužení pobytu 15 tisíc korun, za kladné vyřízení dlouhodobého pobytu čtyřnásobek. Dvě třetiny z toho si bere provizi prostředník a zbytek jde do kapsy policistovi,“ vysvětlil svědek, který roli prostředníka dobře zná ze své vlastní zkušenosti.

Obejít prostředníka pro žadatele znamená se sbalit a rovnou odjet do rodné vlasti. "Pokud se někdo z cizinců rozhodne přijít s žádostí k některému z těchto čtyř policistů na vlastní pěst, nemá šanci. Policisté ho chytí na detailech. Například, že má špatný rozměr fotky, nebo že na adrese, kterou uvádí jako pobytovou, se nezdržuje, protože den předtím ho tam při kontrole nenašli. Navodí prostě takovou atmosféru, že žádosti se vyřizují jinou cestou. Cizinci pak nezbývá než kontaktovat prostředníka a za vyřízení žádosti tvrdě zaplatit,“ pokračoval svědek.

Vyslechnuty mají být desítky svědků

Přestože Kocáb nikdy hodnověrně nevysvětlil, jak k tak velkému majetku přišel, státní zástupce za dva roky vyšetřování neprokázal, že milióny pocházejí z trestné činnosti. Podal proto žalobu jen za trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele a Kocábovi veškerý majetek odblokoval a vrátil mu i zajištěné peníze. V květnu 2006, dva dny před zahájením soudního jednání, vzalo státní zastupitelství obžalobu zpět.

Vedení Krajského státního zastupitelství vyměnilo vyšetřujícího žalobce, který během dalšího roku shromáždil důkazy o tom, že obviněný získal majetek trestnou činností.

Společně s Kocábem je obžalován také jeho kolega Pavel Kábrt. Oba případy ale soud bude projednávat odděleně. Kábrtův případ přijde na řadu příští úterý.

Soudní procesy budou trvat několik měsíců. Vyslechnuty musejí být desítky svědků především z vietnamské komunity. Řada z nich už v ČR nepobývá a bude složité je vůbec kontaktovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám