Hlavní obsah

Snowboardista nerespektoval zákazy a zahynul pod lavinou

– PEC POD SNĚŽKOU • Aktualizováno
Novinky, adr

Pod masivní lavinou o délce jednoho kilometru, která se utrhla v sobotu na polské straně Krkonoš, zahynul polský snowboardista. Jeho tělo nalezli záchranáři po sondáži sesunutého sněhu o síle až 14 metrů.

Foto: repro ČT, Novinky

Na místě neštěstí zasahovaly desítky záchranářů, kteří měli v plánu nasadit i těžkou techniku.

Článek

Po snowboardistovi pátralo nakonec kolem stovky mužů. "Dnes ve 14:00 bylo nalezeno tělo asi 100 metrů od čela laviny v hloubce 1,5 metru," řekl náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

Sobotní lavina měla rozměry přibližně 800 krát 40 metrů a nesla s sebou až čtrnáctimetrovou vrstvu. Mohla obsahovat tisíce až desítky tisíc krychlových metrů sněhu. V Krkonoších se takto rozsáhlá masa sněhu uvolní jednou za dva až tři roky.

Na místě neštěstí zasahovali záchranáři již od půl desáté ráno po sobotní akci, kterou ukončili ve večerních hodinách kvůli nepříznivému počasí a tmě.

Foto: repro ČT, Novinky

V Krkonoších spadla masivní lavina, zabila zřejmě jednoho člověka.

:. V místě neštěstí zasahovali také speciálně cvičení lavinoví psi.foto: Novinky/repro ČT

Muže zasypala lavina zhruba 1,5 kilometru od Luční boudy. Z ní se v neděli ráno vypravilo snowboardistovi na pomoc asi 50 záchranářů z České republiky a stejný počet jejich polských kolegů. Šlo o jednu z největších záchranných akcí v historii horské služby.

:. Oblast, kde spadla obří lavina.foto: Novinky/repro ČT

V Krkonoších dopoledne mírně sněžilo, bylo zataženo, viditelnost byla poměrně dobrá. Horská služby nicméně varovala před dalšími lavinami.

Snowboardista nerespektoval zákazy

Podle záchranářů porušil snowboardista všechny zákazy a pohyboval se ve volné přírodě v místech, kde hrozil sesuv sněhu.

Příslušníci horské služby museli v Krkonoších zasahovat i v pátek. Nedaleko Brádlerových bud nad Špindlerovým Mlýnem na Trutnovsku spadla lavina, která zasypala dva lidi.

:. Záchranáři prohledávají místo pádu laviny, která v roce 1968 zasypala 19 lidí. (Zdroj: Reprofoto ČT)

Masa sněhu a kamení, která se utrhla v sobotu, je podobná té před 40 lety, která tehdy zasáhla celý školní zájezd. V roce 1968 pod ní v místě ledovcového karu Biely Jar nad polským městem Karpacz zahynulo 19 lidí.

Reklama

Související články

V Krkonoších zasypala lavina dva lidi

V Krkonoších v oblasti Brádlerových bud nad Špindlerovým Mlýnem spadla v pátek odpoledne okolo 16. hodiny větší lavina a zasypala dva lidi. Horské službě...

Výběr článků

Načítám