Hlavní obsah

Itálie v roce 1978 uneseného Alda Mora obětovala

Právo, nek
ŘÍM

Někdejšího italského premiéra Alda Mora, kterého v roce 1978 zavraždili příslušníci levicové teroristické organizace Rudé brigády, italské úřady po únosu v podstatě obětovaly v zájmu zachování stability Itálie.

Foto: Profimedia.cz

Unesený Aldo Moro na snímku Rudých brigád ve chvíli, kdy italská média již oznámila jeho smrt.

Článek

Vyplývá to ze svědectví, která odvysílal francouzský televizní kanál France 5 k případu, od něhož 16. března uplyne 30 let. Fakta o tom ve své nové knize pod titulem Zabili jsme Alda Mora zveřejnil i bývalý krizový manažer a vyjednavač amerického ministerstva zahraničí Steve Pieczenik.

Tehdejší šéf Bílého domu Jimmy Carter vyslal Pieczenika do Říma jako zvláštního vyslance v den, kdy se Rudé brigády zmocnily Mora po přestřelce s jeho ochrankou na ulici Via Fani. Moro právě jel do parlamentu, kde jej čekalo klíčové hlasování o jím navrženém „historickém kompromisu“ mezi jeho křesťanskými demokraty (DC) a komunisty (PCI).

Bez jejich dohody tehdy nebylo možné sestavit vládu.

Chystaná aliance ale narážela na odpor v obou částech italského politického spektra a po chuti nebyla ani velmocím – USA a bývalému SSSR. Vdova po Morovi Eleonora později řekla, že jejího manžela před aliancí s PCI varoval i tehdejší americký ministr zahraničí Henry Kissinger. „Za takovou dohodu draze zaplatíte,“ měl mu tehdy říci.

Pieczenika po příletu do Říma přizvali do italského krizového výboru ustaveného pro řešení situace kolem uneseného premiéra.

Rudé brigády výměnou za propuštění požadovaly osvobození několika svých členů včetně vůdce Renata Curcia, což však vláda odmítla. V čele výboru stál ministr vnitra Francesco Cossiga.

Falešné prohlášení Rudých brigád

Členové výboru se podle Pieczenika obávali, že Moro by mohl ultralevicovým teroristům vyzradit některá přísně střežená státní tajemství, například o základnách NATO v Itálii nebo o speciální armádní jednotce Gladio určené výhradně pro tajnou a „nelítostnou“ válku proti komunismu.

Obava byla o to větší, že Moro během 55denního zajetí psal dopisy rodině i stranickým kolegům, které prosil, aby na jeho výměnu za vězně Rudých brigád přistoupili.

Obavy a snaha nedat prostor komunistům přiměly Cossigův výbor k akci: rozhodl o sepsání a rozšíření falešného prohlášení Rudých brigád, že Moro je již mrtev. To mělo podle Pieczenika dva cíle: Jednak připravit italskou veřejnost na nejhorší a současně dát najevo Rudým brigádám, že stát není ochoten o Morovi vyjednávat a že ho považuje za mrtvého.

Poté 9. května 1978 teroristé Mora skutečně zavraždili. Tělo bylo nalezeno v kufru auta na římské ulici Via Certini, na půli cesty mezi sídly CD a PCI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám