Hlavní obsah

Brožura vnitra naznačuje, že policisté dostanou octavie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Těžkou hlavu má nejspíš vedení policie z brožury ministerstva vnitra o reformě policejního sboru. Ta se totiž mimo jiné zmiňuje i o chystaném nákupu nových aut za miliardu korun, ale zatímco vedení policie kolem chystaného obřího tendru našlapuje velmi zlehka a opatrně, brožurka už má jasno: policisté dohoní lapky v nových škodovkách.

Článek

Když přitom nedávno Vojenský historický ústav zveřejnil své návrhy nového designu vozů právě na škodovkách, zástupci policejního prezidia se od celé akce důrazně distancovali s tím, že by to mohlo celou soutěž zpochybnit.

Oficiální brožura ministerstva vedeného Ivanem Langerem (ODS) teď ale v kapitole věnované ekonomice vypráví fiktivní příběh zloděje, který vykrade benzínku a doufá, že se svým silným vozem starým policejním feliciím snadno ujede.

Policejní náměstek se k brožuře nevyjádřil

„Jaké je však jeho překvapení, když si ho za rohem přebere zbrusu nová oktávka, která jej v mžiku dojíždí,“ líčí materiál situaci, která má dokumentovat chystané změny. Vedle textu je navíc skica policejního auta, které nápadně škodovku připomíná.

Ekonomický náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel, který za celý tendr nese zodpovědnost, se k brožuře nechtěl vyjadřovat. „Já jsem to nepsal, to je jediné, co k tomu mohu říct,“ poznamenal náměstek.

Že by šlo ze strany ministerských úředníků o předjímání výsledků výběrového řízení, mluvčí resortu Jana Malíková odmítá. „Tak to rozhodně není, chtěli jsme jen široké veřejnosti na názorných příkladech ilustrovat, co reforma v praxi přinese,“ řekla Právu Malíková. Oslovení právníci se nicméně shodují, že formulace je přinejmenším nešťastná.

„Je evidentní, že jde spíše o snahu popsat posun od méně kvalitního auta k lepšímu, ale i tak je to věc, na kterou by si mělo ministerstvo dát pozor. Může to totiž vést k tomu, že by neúspěšný uchazeč o lukrativní zakázku celé výběrové řízení zpochybňoval,“ řekl advokát Filip Princ.

Skvrny v boji proti korupci

Podobně se vyjádřil i další z renomovaných právníků Jiří Teryngel: „Pokud ministr zvedá prapor boje proti korupci, tak by si měl na něm takové skvrny odpustit.“

Šéf české pobočky organizace Transparency International David Ondráčka byl k vnitru naopak smířlivější. Podle něj jde spíše o úsměvnou záležitost a je jasné, že vnitro v brožuře netvrdí, jak výběrové řízení ve skutečnosti dopadne.

„Je ale potřeba dohlédnout na to, aby podmínky tendru nebyly ušity některé z automobilek na míru,“ poznamenal Ondráčka. Škoda přitom zřejmě bude mít v řízení silnou konkurenci. Kromě jiných značek se o zakázku bude nejspíš ucházet i automobilka KIA, vyrábějící své vozy na Slovensku. Právu to řekl mluvčí společnosti Dušan Dvořák. Nedávno už přitom její nabídka porazila Škodovku v podobném tendru právě na Slovensku a uspěla i v sousedním Polsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám