Hlavní obsah

Bojovník za práva otců svého syna nevysoudil

Právo, rav
PRAHA

Známý bojovník za práva otců ve sporech o děti Jiří Fiala (44) znovu neuspěl v soudní při o opatrovnictví vlastního nezletilého šestnáctiletého syna Martina. Pražský městský soud zamítl jeho odvolání, ve kterém zakladatel občanského sdružení otců K213 požadoval, aby Martina získal do celkové nebo alespoň střídavé péče. Soud odmítl i Fialovu žádost, aby směl se synem strávit dvouměsíční prázdniny.

Foto: MMS/Josef Koukal, Právo

Bojovník za práva otců ve sporech o děti Jiří Fiala.

Článek

Rozsudek je pravomocný a Fiala už tedy nemá žádnou zákonnou možnost, jak jej zvrátit. Spory o dva syny bývalých manželů Fialových se přitom táhnou již osmým rokem. Mezitím už ale starší z chlapců Tomáš (19) dosáhl plnoletosti.

Odvolací soud se musel vypořádat s mnoha Fialovými námitkami včetně jeho nařčení, že nezná mezinárodní právo a že je "zvrácený“. I přes hlasité protesty žalobce a několika jeho příznivců dal ale za pravdu původnímu verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 1, který loni v červnu žádosti Fialy o opatrovnictví mladšího ze synů rovněž zamítl.

Synové se prý s otcem stýkat nechtějí 

"Soud musí respektovat stanovisko a přání syna Martina a ten se vyjadřoval tak, že se s otcem nechce stýkat a nechce být svěřen do jeho výchovy. Jde nám především o zájmy dítěte,“ uvedla předsedkyně senátu Helena Lišková.

Zároveň odmítla opakovaný požadavek Fialy, aby soud zrevidoval celý proces od samého počátku, tedy od roku 2001. Podle otce ho k tomu zavazuje rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva.

Ten předloni v červenci konstatoval, že bylo porušeno právo na respektování soukromého a rodinného života. Podle Liškové si ale městský soud verdikt ze Štrasburku prostudoval a došel k závěru, že nemá žádnou povinnost revidovat tento případ.

Fiala: Česká justice neumí soudit opatrovnické kauzy

"Ten průběh jsem očekával, protože znám dobře naši justici a vím, čeho je schopná. Neumí a nikdy neuměla soudit opatrovnické kauzy, neumí číst ani mezinárodní rozsudky a neumí je zohledňovat v praxi, což je smutné,“ řekl novinářům Fiala, který se během jednání dostal do konfliktu i se synem Tomášem, když zopakoval, že na děti nebude i nadále platit výživné, protože je měl mít dávno v péči. Kvůli dluhům za výživné Fiala čelí exekuci.

"Těchto sporů je mi samozřejmě líto, ale jsem rád, že soud tak, jak rozhodl, považuji to za správné. Já ani Martin se s otcem stýkat nechceme,“ podotkl jeden ze synů Tomáš Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám