Hlavní obsah

Kriminalista vyzrazující policejní akce je na svobodě

– DOMAŽLICE
Právo, pab

Necelé tři měsíce byl ve vyšetřovací vazbě důstojník domažlické kriminální policie Jaroslav Š. Jeho kolegové ho zatkli v polovině ledna pro podezření, že za úplatu vyzrazoval policejní akce lidem, proti kterým byly vedeny. Z vězení ho nyní propustila na svobodu státní zástupkyně.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obviněného policistu doprovází eskorta od soudce, který na něho v lednu uvalil vazbu.

Článek

Soud na policistu uvalil vazbu, aby nemohl zmanipulovat svědky. „Protože všichni důležití svědci, které by mohl ovlivnit, už byli vyslechnuti, tak nemám důvod ho ve vazbě dál držet,“ řekla ve středu Právu dozorující žalobkyně Renata Havelková.

Podle ní teď bude policista vyšetřován na svobodě. „Spis by mohl být uzavřen do konce března ,“ dodala Havelková.

Kriminalista, který u policie slouží už 15 let, je trestně stíhán za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. „Vyzrazoval plánované akce, kterých se měli zúčastnit policisté, a které měly směřovat k prověření činnosti tržnic. V této souvislosti si měl vzít finanční odměnu,“ sdělila krátce po zadržení kriminalisty vyšetřující státní zástupkyně Antonie Zelená.

Hrozí mu až pět let za mřížemi

Kolik peněz to mělo být, ale žalobkyně nesdělila. „To je předmětem dalšího šetření, protože každá strana říká něco jiného,“ vysvětlila Zelená.

Strážce zákona měl podle zdroje Práva nejen akce vyzrazovat, ale také je sám iniciovat na obchodníky, kteří údajně nechtěli platit za jeho „ochranu“. Hrozí mu až pět let vězení.

Na své pracoviště má obviněný kriminalista úředně zakázaný vstup. „Postavil jsem ho mimo službu. Od sedmi ráno do půl čtvrté odpoledne musí být doma na telefonu,“ řekl domažlický policejní ředitel Miroslav Hora.

V tomto režimu zůstane podle Hory až do pravomocného rozhodnutí soudu. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu i ztráta zaměstnání bez nároku na výsluhu. V současné době pobírá polovinu své mzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám