Hlavní obsah

Lotyšský ministr označil Brity za prasečí národ

Novinky, rei, RIA Novosti, The Independent
RIGA

Lotyšský ministr vnitra Mareks Seglins nazval Brity „prasaty“ poté, co v úterý policie zatkla dalšího britského občana močícího v centru Rigy na Pomník svobody, jeden z národních symbolů. Za nevhodné chování u pomníku bylo v nedávné době zatčeno 15 cizinců, Britové tvoří třetinu.

Foto: Profimedia.cz

Ministra popudilo chování britských turistů u Pomníku svobody.

Článek

„Ti lidé si myslí, že se to dělá, hyzdit náš pomník. Jsou to prasata, ti Britové. Prasečí národ,“ řekl rozohněný Seglins novinářům.

Lotyšské úřady mají cizinců urážejících jejich národní pýchu dost. Čtyřiatřicetiletého muže z Londýna proto tentokrát nepokutovaly jako jiné, ale na pět dní ho zavřely do vězení. Podle zpráv dokonce Brit svůj čin popíral. Prý mu jen spadly kalhoty při hře na schodech pomníku.

Britové narušující v lotyšském hlavním městě veřejný pořádek jsou podle policie převážně mladí muži účastnících se tzv. stag parties, neboli loučení se svobodou. S podobnými turisty mají dnes už zkušenosti všechna hlavní města evropských postkomunistických zemí, Praha patří mezi nejoblíbenější destinace.

Britští mladíci v Rize si většinou nejsou vědomi, jak důležitým symbolem Pomník svobody pro Lotyše je. Britové však nejsou jediní cizinci, které policie u pomníku v nedávné době zatkla. Zadrženi byli mimo jiné i Poláci či Norové.

Brivibas Piemineklis v Rize

Pomník svobody byl vztyčen v roce 1935 na památku bojovníkům za lotyšskou nezávislost. Dvaačtyřicetimetrový pomník je důležitým symbolem státní suverenity a středobodem důležitých veřejných shromáždění.

Reakce britské strany na Seglinsova slova není zatím k dispozici. Britské velvyslanectví v Rize pouze turisty nabádá: „Nemočte na veřejnosti - používejte vždy toalety. Nestojí to za vězení nebo vysokou pokutu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám