Hlavní obsah

Čím déle jsou děti kojeny, tím méně tráví čas v nemocnici

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Mateřské mléko je to nejlepší, co můžete svému dítěti dát. Obsahuje nejen velmi důležité živiny, ale také především posiluje imunitní systém dítěte, díky čemuž může snižovat i počet pobytů kojence do jednoho roku života v nemocnici z důvodu infekce.

Článek

Ve Španělsku proběhla mezi lety 1996 - 1999 velká studie, jejímž cílem bylo zjistit, jaký je vliv kojení na počty pobytů v nemocnici během prvního roku života dítěte. Odborníci sledovali 1385 dětí od narození do jednoho roku života a zaznamenávali u nich následující údaje: délku kojení, počet pobytů v nemocnici, zdravotní stav miminka i rodičky, sociální aspekty a průběh porodu.

Děti byly kojeny v průměru 2,8 měsíce a percentuální zastoupení kojících matek byla následující: při odchodu z porodnice domů kojilo 85 % žen, po prvním měsíci 68 %, po dvou měsících 60 %, po čtvrt roce 52 %, po čtyřech měsících kojilo 41 % maminek a po šesti měsících 15 % žen.

Podle serveru http://www.prolaktin.cz/ dohromady studie zaznamenala 78 pobytů v nemocnici pro infekční onemocnění, nejčastěji pak u mladších dětí: od narození do tří měsíců 35 dětí, od čtvrtého do šestého měsíce 23 dětí, od sedmého do devátého měsíce 15 dětí, od desátého měsíce do jednoho roku 5 dětí.

Z malých pacientů přijatých do nemocnice jich 27 nebylo kojeno a 38 z nich bylo kojeno po dobu méně než čtyři měsíce. Nejlépe na tom byly děti, které byly kojeny po dobu nejméně čtyři měsíce: celkem 13.

Závěry studie byly jasné - téměř třetině pobytů kojenců v nemocnici se dá předejít každým dalším měsícem plného kojení. Pomoci může i porodní váha kolem tří kilogramů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kojení jako součást zdravého vývoje dítěte

Až devadesát procent českých žen, které odcházejí z nemocnice, kojí své děti. Bohužel málokterá žena kojí doporučovaných šest měsíců. Kojení, resp. přijímání...

Výběr článků

Načítám