Hlavní obsah

Poslanec Snítilý neudělá krok bez ochranky

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanceláří parlamentního poslance Evžena Snítilého (ČSSD) duněla namísto zákonodárcova podmanivého hlasu v pondělí sbíječka. Dům v Náchodě stojící v areálu snad skládky šrotu prochází stejně jako část poslanecké kanceláře rekonstrukcí. Snítilý, který minulý pátek pomohl do sedla prezidentu Václavu Klausovi, neudělá krok bez ochranky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec Evžen Snítilý (ČSSD)

Článek

Poslanec střežený minimálně čtveřicí policistů ze speciálního útvaru ministerstva vnitra v pondělí vzdor poslaneckému dni neúřadoval. "Byl tady chvíli dopoledne. Ochranka, která ho přivezla audinou s pražskou espézetkou, zprvu očichala terén a nějaké lidi snad preventivně prohledávala," popsal jeden ze stavebních dělníků.

Snítilého poslanecká kancelář v Náchoděfoto: Právo/Vladislav Prouza

Policie hlídá i dům Snítilého v přilehlé obci Babí nad Náchodem. Okolí poslancova obydlí, mající k luxusnímu sídlu daleko asi jako Louvr k selskému stavení, monitorují čidla kamer instalovaných na speciální zpravodajské dodávce.

"Trvá to možná týden. Alespoň nám nikdo nic neukradne. Bydlí tady možná pět let, ale blíže se neznáme. Pozdravíme se takříkajíc přes plot," přiblížil soused Snítilých z kraje obce.

Názory na Snítilého se rozcházejí

Názory na Snítilého v Náchodě i domovské obci se značně rozcházejí. Zatímco jedni mu nemohou přijít na jméno, druzí ho chvalořečí. "Myslím, že převládá příměr zrádce, který měl držet basu s mateřskou stranou. Já si ale myslím, že každý má v tomto případě právo, hlasovat jak chce," konstatoval mladší muž z Babího.

Odsudky nešetřili Snítilovi straničtí kolegové, u nichž poslanec toleranci vesměs nenašel. "Snad jediné, co mu nelze upřít, je to, že umí mluvit. Jinak jde o zbůhdarma živeného a nepříliš odvážného trubce, který toho pro Náchod neudělal zdaleka tolik jako zdejší poslankyně Zdenka Horníková (ODS), s níž jsou jinak dobří kamarádi. Vždycky si myslel, že všechno půjde hladce podle něho. Jakmile se vyskytly překážky, většinou couvl," nebral si servítky Snítilého stranický souputník.

Obydlí Snítilého hlídá dnem i nocí ochranka.foto: Právo/Vladislav Prouza

Chválou na Snítilého adresu naopak nešetřila ředitelka Základní školy na Babí, kam chodil i poslancův syn z posledního manželství. Snítilý má podle informací Práva sedm dětí se třemi manželkami. Dvojici ratolestí měl vyženit se současnou ženou.

"Znám ho jako slušného člověka, který vždy mluvil na rovinu a když bylo potřeba, pomohl. Škole věnoval několik desítek tisíc korun. Prakticky ji zachránil, když hrozilo, že ji zavřou. Věnoval mj. dvacet tisíc korun, které jsme použili jako náborový příspěvek rodičům, kteří k nám dají svoje dítě," přiblížila ředitelka Zuzana Hoffmannová.

Netajil se hlasem proti Švejnarovi

Snítilého hlas proti Švejnarovi nepovažují v Náchodě za nenadálý obrat, který stojí za nynější humbuk okolo zákonodárcovy osoby.

"Nijak se netajil, že nebude volit Jana Švejnara. Říkal to už před měsícem. Ovšem neslyšel jsem, že by měl v úmyslu volit Klause. O peníze myslím nešlo. Spíš na něho něco vytáhli a on jako vždy couvl. Takhle při předchozí prezidentské volbě podtrhl Zemana," podotkl člověk, který je řadu let se Snítilým v takřka v každodenním styku.

Reklama

Související témata:

Související články

Žáček: Snítilý je v záznamu StB

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý opustil v neděli nemocnici, kde musel být hospitalizován poté, co se při volbě prezidenta náhle zhroutil. Snítilý disponuje...

Snítilý váhá mezi Klausem a Švejnarem

Poslanec ČSSD Evžen Snítilý prý zatím neví, komu dá v páteční prezidentské volbě hlas. Řekl to novinářům, když přicházel na jednání sněmovní frakce ČSSD....

Výběr článků

Načítám