Hlavní obsah

V Plzni ruší svatby kvůli pochodu ultrapravice

Právo, ib
PLZEŇ

Příznivci ultrapravice udělali čáru přes rozpočet šesti párům, které se chtěly nechat oddat v sobotu 1. března na plzeňské radnici. „Kvůli akci, kterou radikálové naplánovali na tento den, rušíme všechny svatby na náměstí Republiky,“ řekl Právu starosta centrálního plzeňského obvodu Jiří Strobach (OSD).

Článek

Svatebčanům již nabídli možnost obřad uskutečnit na obvodní radnici na Doubravce.

„Pokud někomu vzniknou náklady spojené například s nutností vytištění nových svatebních oznámení, tak se mu je pokusíme kompenzovat,“ dodal starosta.

Zatím ale není jisté, že všichni svatebčané nabídku magistrátu přijmou. Historická plzeňská radnice je totiž západočeské metropoli tradičním místem svatebních obřadů.

Obvod postupoval obdobně už v lednu, kdy zrušil svatby plánované na 19. ledna, tedy v termínu původně ohlášeného shromáždění extrémistů. Ten pak na poslední chvíli zakázal plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS), podle krajského soudu ale nezákonně.

„Tehdy se jednalo o čtyři svatby, které se nakonec uskutečnily rovněž v Doubravce. Náhradu nepožadoval nikdo,“ připomněl Strobach.

Pochod nově avizovaný na 1. března by ještě mohl překazit verdikt Nejvyššího správního soudu v Brně, a to v případě, že by uznal kasační stížnost, kterou podal v pátek 15. února magistrát proti zmíněnému rozsudku krajského soudu.

Reklama

Související články

Extremisté se v Plzni sejdou 1. března

Pochod neonacistů Plzní se uskuteční 1. března. Trasa i čas budou stejné jako u původního zakázaného pochodu. Akce by se mělo zúčastnit zhruba 50 lidí....

Výběr článků

Načítám