Hlavní obsah

Stovka demonstrantů protestovala v areálu světového poháru v Liberci

Právo, Barbora Silná
LIBEREC
Aktualizováno

Asi sto demonstrantů s hůlkami a transparenty v rukou protestovalo v sobotu v areálu závodů světového poháru v libereckém Vesci. Demonstrovali proti navážení sněhu do dějiště závodů. Současně proklamovali i nesouhlas s konáním mistrovství světa v klasickém lyžování.

Foto: Barbora Silná, Právo

Demonstranti s hůlkami

Článek

Demonstranti rozhrnuli transparent napadající pořádání mistrovství světa ve Vesci. Závody označili za nesmysl, který stojí 473 miliónů korun z veřejných peněz.

Před vstupem do areálu si demonstrující koupili vstupenky. Byli obklopeni členy bezpečnostní agentury. Na místě bylo asi 25 policistů a několik členů kriminální policie v civilu.

Neumannová: protestující mě nekontaktovali

Protest svolal městský zastupitel a krajský šéf Strany zelených Jan Korytář. "S sebou jako poznávací znamení si vezměte lyžařské hůlky, kterými pohrozíme přítomným pořadatelům a politikům, aby si příště nechali na podobné akce zajít chuť,“ vyzýval v tiskovém prohlášení.

Jeden z demonstrujícíchfoto: Právo/Barbora Silná

Pořadatelka závodů Kateřina Neumannová Právu sdělila, že ji demonstranti nekontaktovali. Před polednem se již protestující vmísili do davu diváků.

Na parkovišti se sešli lidé s hůlkami a transparenty v němčině a angličtině. Korytář uvedl, že akcí chtějí dát najevo, že ne všichni v Liberci jsou ze sportovního areálu ve Vesci a letošních závodů na pravém jizerském sněhu odvázaní. „Pojďme společně říct špičkám ODS, které náš kraj a naše město vedou již drahnou dobu, že tento způsob utrácení peněz se nám zdá poněkud nevhodným,“ napsal v prohlášení Korytář.

Policisté situaci monitorují

Na místě zasahoval i antikofliktní tým, který má protestující usměrňovat a případně je nabádat, aby se nedopouštěli trestných činů.

Demonstranti s transparentyfoto: Právo/Barbora Silná

Korytář připustil, že udělal chybu, když akci neohlásil.

Primátor tvrdí, že jde o politický boj

„Myslím si, že až tak o ochranu přírody nejde, ale jde o politický boj a zviditelnění se,“ reagoval liberecký primátor Jiří Kittner (ODS). Zároveň primátor upozornil, že pořadatelé akce nepožádali do odpoledních hodin o povolení akce ani ji neoznámili na libereckém magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám