Hlavní obsah

Renault našel strategického partnera - AvtoVaz

Hledání strategického partnera Renaultu je u konce. Žádný z největších světových výrobců jej nechce, takže si pomůže sám. V rámci spolupráce koupí Renault 25 % akcií ruské společnosti AvtoVaz, která je u nás také známá jako Lada.

Článek

Pět klíčových manažerů francouzské automobilky Renault, včetně generálního ředitele Carlose Ghosna, získá v rámci dohody o strategickém partnerství křesla ve správní radě největšího ruského výrobce automobilů AvtoVaz.

Společnost Renault koncem loňského roku podepsala dohodu o koupi 25 procent akcií AvtoVazu s cílem posílit pozici na rychle rostoucím ruském trhu. Renault již má úspěšnou alianci s japonskou automobilkou Nissan, jejímž šéfem je rovněž Ghosn.

Renault vlastní zhruba 44 procent Nissanu. Ten naopak drží ve francouzském partnerovi patnáctiprocentní podíl. V Evropě Renault koupil rumunskou automobilku Dacia, která se pod jeho křídly stala úspěšným vývozcem levných vozů Logan.

Ghosn věří, že Rusko se během příštích dvou let stane nejvýznamnějším automobilovým trhem v Evropě. Touto spoluprací se mu otevírají brány na trh, který má strategickou pozici mezi Evropou a Asií. Výroba automobilů v této zemi společně s největším ruským výrobcem vozů „vypálilo“ rybník mnohým dalším značkám, které nyní musí stavět vlastní závody, což v Rusku není nic jednoduchého.

Kupříkladu v listopadu zahájila ve městě Kaluga jihozápadně od Moskvy provoz ruská továrna společnosti Volkswagen, která bude montovat modely VW a Škoda.

Reklama

Související témata:

Související články

Renault-Nissan stále hledá partnera v USA

Carlos Ghosn, šéf korporace Renault-Nissan, se stále nevzdal plánu na uzavření spolupráce s některou z amerických automobilek. Jeho snahy se však zatím...

Výběr článků

Načítám