Hlavní obsah

Soudy se neshodly na potrestání spícího bachaře

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Může to být průšvih hodný potrestání, když vězeňský bachař usne na stráži. Případ dozorce Pavla Řehořovského z věznice v Plzni na Borech ukázal, že soudy na to nemají jednotný názor. S pocitem vítězství odcházel Řehořovský koncem listopadu od plzeňského okresního soudu, který pospávání na strážní věži místo hlídání vězňů neposoudil jako trestný čin.

Článek

Krajský soud ale nyní při rozhodování o stížnosti státního zástupce verdikt podřízeného soudu zrušil a nařídil mu případ znovu rozhodnout, a to v opačném duchu.

Řehořovského loni z 11. na 12. března přišel na strážní věž zkontrolovat vrchní inspektor strážní služby. Tomu bylo divné, že strážný není na ochozu. Proto na něho nejprve zavolal, a když se nikdo neozýval, začal kopat do pletiva.

„Ty vole, to jsem se lekl“

Ani to však nevyvolalo z věže žádnou reakci. Řehořovský procitl až poté, co se mu ozval z hlásky u hlavy jekot sirény. „Ty vole, to jsem se lekl,“ byla jeho odpověď dozorčímu do hlásky.

Samosoudce David Protiva původně rozhodl, že z důvodu nízkého stupně společenské nebezpečnosti nejde o trestný čin porušování povinnosti strážní služby a případ poslal řediteli věznice, aby Řehořovského za porušení interních předpisů kázeňsky potrestal.

Zbývaly mu čtyři dny do konce služebního poměru

Jenže Protivovo rozhodnutí padlo v době, kdy Řehořovskému zbývaly do ukončení služebního poměru jen čtyři dny. A protože verdikt nenabyl okamžitou právní moc, Řehořovský odešel do civilu, a vyhnul se tak jakémukoliv postihu.

„Okresní soud by měl znovu zvážit stupeň společenské nebezpečnosti, a to zejména s ohledem na to, jaký objekt byl střežen. Navíc soud věděl, že má obžalovaný podanou žádost o ukončení služebního poměru a že kázeňský trest tedy nepřipadá v úvahu,“ řekla v úterý Právu krajská soudkyně Jitka Loucká.

Soudce Protiva po seznámení s rozhodnutím Krajského soudu uvedl, že je vázán jeho právním názorem. „Podle krajského soudu je společenská nebezpečnost jednání obžalovaného vyšší než malá. Podle toho také budu postupovat,“ naznačil, jakým směrem se tentokrát bude jeho rozhodnutí ubírat.

Rocky pašoval do vězení alkohol

Řehořovský, přezdívaný mezi vězni Rocky, není na lavici obžalovaných žádným nováčkem. Předloni se u soudu zpovídal pro podezření, že do věznice pašoval odsouzeným alkohol, mobilní telefony a další nepovolené věci.

Podle tehdejší obžaloby podával kurzové sázky, na které si bral polovinu vkladu od odsouzeného. V případě výhry se s ním o peníze dělil.

Soud ale nakonec Řehořovského všech obvinění zprostil. Většina vězňů, kteří před soudem vypovídali jako svědci, svá tvrzení vzala zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám