Hlavní obsah

Děti si zaslouží vyrůstat v dobrém manželství

Novinky, das
PRAHA

Česká republika patří mezi země s největší rozvodovostí. Až třicet tisíc českých dětí trpí spory spojenými s rozpadem rodiny a rozvody a v neúplných rodinách jich žije už téměř na 400 tisíc. Podle odborníků na rodinu si každé dítě zaslouží vyrůstat v dobrém manželství, upozornit na to má projekt Národní týden manželství, který právě probíhá.

Článek

Naši předci by si asi neodpustili příměr: "Svět se zbláznil". Jak jinak si vysvětlit statistická data, kdy se v současnosti u nás rodí více než 30 % dětí mimo manželství a na sto nově uzavřených manželství připadá přibližně 65 rozvodů. Rozvodů je každý rok více jak 33 tisíc a o jednoho z rodičů tak přijde přes 20 tisíc dětí. Průměrná délka trvání manželství je pak pouhých 13 let.

"Společnost se mění. Na páry je vyvýjen velký tlak na výkon. Mění se také ekonomická situace mladých lidí, přičemž ale neplatí, že čím lepší ekonomická situace, tím lepší vztah," vysvětluje situaci psycholog Petr Šmolka.

"Jedním z důvodů rozvodu je i to, že jsme se naučili věci rovnou vyměňovat, místo abychom se snažili je opravit," dodal.

Podle Šmolky se jakákoliv finanční částka vložená do podpory rodin společnosti vyplatí. Náklady na rozvod se totiž už před 20 lety pohybovaly kolem 250 000 korun. Jen pražské manželské poradně se podaří ročně zachránit asi 400 manželství, přitom její roční náklady na provoz dosahují zhruba 13 miliónů korun.

Richard Kane, zakladatel Národního týdne manželství ve Velké Británii, ze statistik doložil, že lidé žijící v manželství jsou v průměru šťastnější, zdravější, žijí déle, lépe pracují, více vydělávají a více si naspoří.

Největším rizikem vztahu často bývá okamžik, kdy se lidé cítí úspěšní

Národní týden manželství, chce povzbudit zájem veřejnosti, institucí i médií o podporu manželství. Největší zkouškou manželství nemusejí být podle organizátorů jen tíživé vnější okolnosti. Paradoxně může být větším rizikem vztahu čas, kdy se lidem daří, cítí se úspěšní, myslí si, že jejich manželství je v pořádku a nemusejí se nijak snažit si dobré partnerství udržet.

V nejrůznějších českých městech se v tomto týdnu uskuteční přednášky, besedy, soutěže, výstavy, koncerty a filmové večery na téma manželství. Program v jednotlivých městech je uveden na webových stránkách www.tydenmanzelstvi.cz.

Anketa

Byly by děti důvod, proč byste uzavřeli sňatek?
Ano, děti mají vyrůstat v úplné rodině.
66,9 %
Ne, rodina může fungovat i bez manželství.
30,4 %
Nevím.
2,7 %
Celkem hlasovalo 5236 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Manžela by vyměnila každá pátá žena

Vdané Evropanky mají jasno. Každá pátá vdaná žena ve věku od pětatřiceti do čtyřiačtyřiceti let by okamžitě vyměnila svého manžela za jiného muže. Osmapadesát...

Stále více tolerujeme manželskou nevěru

Jeden rozhlasový reportér mě překvapil sdělením, že v USA je prý polovina žen nevěrných. Požadoval po mně komentář k této šokující informaci. Taky chtěl vědět,...

Výběr článků

Načítám