Hlavní obsah

Obama rozdrtil Clintonovou

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, CNN, rei

Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama přesvědčivě zvítězil v sobotních volbách v amerických státech Louisiana, Washington a Nebraska. Obama se tak v boji o závěrečnou nominaci před volbou prezidenta stále víc počtem získaných delegátů dotahuje na svou soupeřku Hillary Clintonovou. Volby republikánů v Kansasu a Louisianě zase vyslaly signál, že John McCain ještě nemá nominaci jistou. Zvítězil tam Mike Huckabee.

Foto: Carlos Barria , Reuters

Barack Obama září spokojeností po projevu v Richmondu.

Článek

Senátor z Illinois Obama porazil newyorskou senátorku Clintonovou také ve volbách na Panenských ostrovech.

„Ve hře je příliš mnoho a naše výzvy příliš velké, než abychom hráli tu starou hru Washingtonu s těmi samými washingtonskými hráči. Očekáváme jiný výsledek. Lidé chtějí obrátit list a začít psát novou kapitolu amerických dějin,“ zopakoval davu ve Virginii Obama část svého poselství proneseného po volebním superúterý, čímž také naznačil, že jeden z nejtěsnějších bojů o závěrečnou nominaci v dějinách pokračuje.

Zatímco Clintonová měla před sobotními volbami podporu 1045 delegátů a Obama o 85 volitelů méně, nyní je podle CNN rozdíl pouhých 61 delegátů. Clintonová jich má 1100, Obama 1039. Uchazeč potřebuje získat podporu minimálně 2025 delegátů.

Souboj je mimořádně vyrovnaný a nadále hrozí, že žádný z uchazečů nezíská do celonárodního sjezdu na konci srpna potřebný počet delegátů. Nerozhodný boj může navíc demokratického kandidáta oslabit v závěrečném střetu s republikánem.

NEBRASKA (uzavřené volební shromáždění – caucus – demokratů) kandidátzískané hlasy v procentechzískaní delegáti Barack Obama6816 Hillary Clintonová328

Sponzorské milióny po internetu

Náročné kampaně Obamu i Clintonovou značně zatěžují i finančně. Clintonová v týdnu oznámila, že si před volebním superúterým musela půjčit pět miliónů dolarů, neboť její soupeř vybral v lednu více sponzorských příspěvků. Okamžitě následoval příliv darů na účty týmu Clintonové, které do soboty zaznamenaly nárůst prostředků v hodnotě 6,5 miliónů dolarů. Pořád to ale bylo méně, než kolik u Obamy, který přijal o milión více. Většina darů přicházela po internetu od drobných přispěvatelů.

Clintonovou zatím kampaň stála 80 miliónů dolarů, Obamu 85 miliónů.

Korunovace McCaina odložena

V táboře republikánů se v sobotu nestal podle očekávání vítězem arizonský senátor John McCain. V Kansasu a Louisianě ho porazil bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee. V Kansasu byl poměru hlasů ve prospěch Huckabeeho 3:1.

„Lidi po celé zemi naše kampaň přitahuje. Uvědomují si, že ještě pořád mají na výběr. Od začátku tvrdím, že boj ještě zdaleka neskončil,“ řekl Huckabee po vyhlášení prvních výsledků.

Kde všude se v sobotu volilo

DEMOKRATÉ: Washington, Louisiana, Nebraska, Panenské ostrovy

REPUBLIKÁNI: Washington, Louisiana, Kansas, Panenské ostrovy, Severní Mariánské ostrovy

Volby v příštích dnech:

- neděle: Maine (demokraté)

- úterý: Maryland, Virginie, Washington D.C. (obě strany)

McCain má stále však o skoro 500 delegátů víc. Z potřebných 1191 volitelů si jich dosud zajistil 714, zatímco Huckabee 217.

Reklama

Související články

DOKUMENT: Kdo jsou delegáti

Delegáti (volitelé) při celonárodních sjezdech demokratů a republikánů oficiálně vybírají kandidáty pro závěrečnou volbu prezidenta. Každý uchazeč se tedy před...

Výběr článků

Načítám