Hlavní obsah

Tornáda zabila v USA přes téměř 50 lidí

– LITTLE ROCK • Aktualizováno
Novinky, aš, Novinky, CNN, ABC

Tornáda v amerických státech Arkansas a Tennessee v úterý večer zabila podle upřesněné bilance nejméně 48 lidí. Stovky osob byly při jejich řádění zraněno. Postiženy byly tornády, které se v zimě vyskytují jen vzácně, také státy Mississippi a Kentucky. Oblastí se přehnalo několik tornád.

Článek

V Arkansasu zahynulo nejméně 13 lidí lidí. Při řádění tornáda ve městě Atkins v Arkansasu zemřeli rodiče a jejich 11letá dcera. Dalších pět osob bylo převezeno se zraněními do nemocnice.

Celkový počet zraněných z Arkansasu zatím není znám. Tornáda a bouře také převrátily několik osobních aut a kamiónů na dálnici I-40, která musela být na čas uzavřena.

Na některých místech, kde se zřítily budovy, začalo hořet. Požár propukl také v přečerpávací stanici zemního plynu v Nashvillu, kterou tornádo poškodilo.

V Tennessee museli uzavřít i volební místnosti

V sousedním Tennessee si tornáda a větrné bouře vyžádaly nejméně sedm obětí na životech. U města DeSoto zahynul jeden člověk.

Tornádo v americkém městě Atkins. Foto: ČTK/AP

Vážně poškozeno bylo také obchodní centrum v Memphisu. Zřítila se u něj zeď a následně se sesula celá budova skladu. V troskách zahynuli tři lidé . Osm dalších lidí bylo zraněno, přičemž dva jsou v kritickém stavu. Provoz na letišti v Memphisu, kde je jeden z největších nákladních terminálů v USA, byl přerušen.

Záchranáři z města Jackson uvedli, že bylo zraněno 86 osob, někteří jsou v kritickém stavu. Ve městě byly poškozeny vichrem i koleje tamní univerzity, kde zůstalo uvězněno několik studentů. Naštěstí jsou zraněni jen lehce. Areál kolwejí, kde bydlí 1200 studentů, přitiom byl hodně poničen, bude uzavřen nejméně 14 dní.

Na severovýchodě státu Tennessee muselo být předčasně uzavřeno několik volebních místností, kde probíhaly primárky.

Nejméně tři lidé zahynuli v Kentucky na parkovišti obytných přívěsů. Tornáda zasáhla i Mississippi, kde poničila sklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám