Hlavní obsah

Víza do Spojených států budou možná zrušena do léta

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká víza mohou výt pro občany ČR a dalších pěti zemí Unie zrušena už do letošního léta. S odvoláním na ministra pro vnitřní bezpečnost USA Michaela Chertoffa a diplomatické zdroje to v úterý napsal server časopisu European Voice.

Článek

Mluvčí americké ambasády Victoria Silvermanová České televizi ale řekla, že zrušení víz „bychom chtěli dosáhnout nejpozději do výměny prezidenta a vlády v lednu 2009“.

List European Voice ovšem očekává ještě rychlejší konec víz. „Chertoff řekl, že zatímco uzávěrka pro zavedení elektronického schválení cesty do USA je v červnu 2009, očekává se, že pro některé země začne platit už letos v létě,“ uvedl server evropského týdeníku.

„To může znamenat brzký vstup do bezvízového systému pro některé z 12 zemí EU, které dosud stojí mimo něj,“ napsal European Voice, podle nějž se to už v únoru či březnu může týkat Řecka a poté i Česka, Kypru, Malty, Maďarska a Estonska.

Jednání v Praze

Ve středu má v Praze jednat tajemník Chertoffova resortu Richard C. Barth. „Je tu, aby v diskusích s českými politiky formuloval tzv. memorandum o nových bezpečnostních opatřeních na hranicích, které musí začít platit po zrušení víz,“ řekla Silvermanová o cíli Barthovy návštěvy. Podle ministerstva zahraničí má Barth jednat o memorandu o česko-americké hraniční spolupráci.

„Jde o právně nezávazný politický dokument, jenž má umožnit dospět k bezvízovému styku,“ řekla Právu mluvčí diplomacie Zuzana Opletalová. Na jeho základě se podle ní dojednají konkrétní bezpečnostní opatření jako například výměna dat. Jde o další z požadavků určených loni novým americkým zákonem.

„Češi jím stanovená kritéria v současné době plní. Jsme pod desetiprocentní hranicí odmítnutých žádostí (loni 6,7 procenta - pozn. red.) a z tohoto pohledu se do bezvízového programu kvalifikujeme,“ sdělil z Washingtonu Právu velvyslanec Petr Kolář.

Které země by mohly do USA bez víz

Česká republika

Malta

Kypr

Maďarsko

Estonsko

Řecko 

V souvislosti s realizací všech opatření však upozornil, že „je otázkou, do jaké míry lze o těchto opatřeních v této fázi jednat s Američany bilaterálně, a kde musíme jako členský stát EU akceptovat, že za nás bude jednat Evropská komise“. Podle mluvčí MZV se má na úrovni Unie s americkou stranou vyjednat „obecná rámcová pozice“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám