Hlavní obsah

Indie schválila největší zbrojní nákup od USA

– DILLÍ
Novinky, rei

Největší zbrojní obchod Indie se Spojenými státy je na spadnutí. Indická vláda schválila dohodu o nákupu šesti dopravních armádních letadel Hercules v hodnotě přes 17 miliard korun. Informoval o tom ministr obrany Arackaparambil K. Antony.

Foto: Reuters

C-130J Hercules

Článek

Ministr řekl, že stroje C-130J, jež vyrábí Lockheed Martin, nahradí zastaralé sovětské Antonovy AN-32.

Podle britského deníku The Times rovněž v současnoti obě strany jednají o nákupu osmi průzkumných strojů P8i se zařízením proti ponorkám. Letadla od Boeingu by měla nahradit Tupolevy TU-142M, rovněž zakoupené od Moskvy.

Lockheed Martin i Boeing navíc připravují nabídky pro tendr na dodávku 126 stíhaček indickému letectvu, tedy obchod, který může dosáhnout sumy v hodnotě přes 170 miliard korun.

Rival Pákistánu a Číny

Indie se stala největším kupcem zbraní mezi rozvíjejícími se zeměmi, když zastínila i Čínu. Od posledního konfliktu s Pákistánem v roce 1999 zakoupila zbraně ve výši zhruba 430 miliard korun a předpokládá se, že během příštích pěti let utratí dalších asi 520 miliard.

Od padesátých let dodával Indii většinu zbraní Sovětský svaz. Od té doby se svazek Dillí s Moskvou uvolnil, přesto Rusko zemi dál ročně dodává zbraně v hodnotě asi 26 miliard korun.

Zbrojní spolupráce Indie a USA
Těsnější spolupráci s Washingtonem návazalo Dillí v roce 2001. Spojené státy se snaží podpořit demokracii a obchod v druhém nejlidnatějším státě světa a vytvořit strategickou protiváhu k Číně.
V roce 2002 prodaly Indii radary za zhruba tři miliardy korun, minulý rok vláda v Dillí koupila loď USS Trenton a šest helikoptér za asi půl druhé miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám