Hlavní obsah

Šéfa uhelné společnosti Tchas Trade zatkli na hranici

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Zatčení Romana Vanka, ředitele společnosti Tchas Trade, která je jedním z největších českých firem obchodujících s uhlím, se odehrálo po obchodním jednání s polskou firmou, která dlouhodobě neplní své závazky vůči firmě Tchas Trade.

Článek

Manažer byl přitom kvůli podezření z nabízení úplatku zatčen na hraničním přechodu ve chvíli, kdy se pokoušel opustit území Polska. Vyplývá to z informací ministerstva zahraničí a firmy Tchas Trade.

„Obviněný muž byl zatčen 29. listopadu na polsko-slovenském hraničním přechodu ve Zwardoni,“ upřesnila v pátek mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Další informace ale podle ní nemají české úřady k dispozici s tím, že polský prokurátor uvalil na kauzu informační embargo.

Podle zdroje Práva se přitom snažil Roman Vank policistům uprchnout a lze tedy spekulovat, že se na útěku snažil vyhnout případné kontrole na česko-polských hranicích a raději zvolil okliku v délce několika desítek kilometrů s tím, že přes Slovensko bude mít volnější cestu.

Mluvčí společnosti Tchas Trade Tomáš Svoboda potvrdil, že Vank byl v té době v Polsku na obchodním jednání. „Jednal na úrovni obchodních ředitelů se svým polským partnerem, který dlouhodobě neplní závazky v dodávkách paliv, čímž zásadně poškozuje obchodní práva společnosti Tchas Trade. Jakékoliv uplácení ze strany pana Vanka vnímáme v kontextu těchto skutečností jako absolutní nesmysl,“ uvedl Svoboda.

Mluvčí firmy: my jsme poškozeni

Přesný program schůzky ani jména aktérů podle něj nejsou známy. „Z informací, které máme k dispozici, vidíme důvody vazby jako zcela účelové až absurdní. Jde o konstrukci, vytvořenou orgány činnými v trestním řízení. Společnost Tchas Trade disponuje množstvím dokumentů, které dokazují, že je to naopak polská strana, kdo neplněním dodávek uhlí dle uzavřené smlouvy porušuje své právní povinnosti,“ dodal Svoboda.

Vzhledem k tomu, že přibližně od druhé poloviny minulého roku neplní polská firma dodávky paliv přibližně z 35 procent, což dnes představuje zhruba 100 nákladních vlaků s uhlím, nebyl podle Svobody důvod kohokoliv uplácet. „Naopak Tchas Trade je poškozenou stranou a prostřednictvím svých právních zástupců v Polsku učiní kroky v rámci vymáhání závazků ze strany polského dodavatele,“ dodal Svoboda.

Firma Tchas Trade vznikla v roce 2004 jako dceřiná firma severomoravské stavební firmy Tchas a převzala od ní veškeré obchodní aktivity, související s nákupem a prodejem pevných paliv. V současné době jsou ale společnosti Tchas a Tchas Trade samostatnými podnikatelskými subjekty s jinými vlastníky. Tchas Trade se základním kapitálem ve výši 197 miliónů je jedním z největších českých firem, které operují v oblasti obchodu s pevnými palivy.

Mimo jiné dováží uhlí z Polska do České republiky. Předmětem činnosti Tchas Trade je ale také obchod s nátěrovými hmotami, stavebními materiály a také s motorovou naftou a oleji. Do ČR mimo jiné dováží černé uhlí z Polska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám