Hlavní obsah

Stovky antifašistů přišly na pohřeb zavražděného mladíka

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Až tři stovky mladých lidí většinou zahalených do černých kapucí a s černými brýlemi na očích přišlo v pátek na pohřeb zavražděného osmnáctiletého Jana Kučery z Příbrami. Pohřeb mladíka, který se hlásil k levicové antifašistické odnoži skinheadů, se konal na příbramském hřbitově pod dozorem několika desítek ozbrojených policistů a městských strážníků.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Po obřadu se zhruba dvě stovky příznivců antifašistické odnože skinheads, k nimž se hlásil i zavražděný Jan Kučera, vydaly městem k restauraci, kde neonacista Kučeru pobodal.

Článek

Očekávaly se potyčky antifašistů s neonacisty, z nichž jeden Kučeru minulý týden zavraždil v místní restauraci.

Pochod městem

Právě k restauraci Na Chmelnici se vydal po zhruba půlhodinovém smutečním obřadu průvod asi dvou stovek antifašistů, mezi nimiž byli i Kučerovi kamarádi.

„Znali jsme se dlouho. Zabil ho, protože náckové jsou dobytek,“ říkal plačící mladík. Ostatní toho moc nenamluvili a jen pochodovali městem s černou vlajkou a fotografií Jana Kučery. Do černé barvy oděný průvod sledovali i policisté.

:. Před restaurací, kde osmnáctiletého Jana Kučeru zavraždil mladý neonacista, mladí lidé, z nichž se mnozí stejně jako Kučera hlásí k antifašistům, zapalovali svíčky a pokládali květiny.foto: Právo/Radek Plavecký

Před vchodem do restaurace, kde dvacetiletý neonacista nožem Kučeru pobodal po vzájemné potyčce, zapalovali mladí lidé svíčky a pokládali květiny.

Policie antifašisty sleduje

„Sledujeme je už od chvíle, kdy se sjeli v Příbrami. Místních je tady asi 60, kolem 120 jich přijelo na nádraží, hodně jich je z Plzně,“ říkal Právu jeden ze strážníků, který dohlížel nad průvodem.

:. Na pohřeb zavražděného Jana Kučery v Příbrami přijely stovky příznivců antifašistické odnože skinheads, k nimž se hlásil i zavražděný mladík.foto: Právo/Radek Plavecký

U restaurace se obrovský dav rozptýlil, část zůstala v hospodě, část odešla zpět na nádraží. „Část se přesunula do jiné příbramské čtvrti do restaurace Fialka, i tady jsou pod dozorem policie a zatím je vše bez problémů, uvidíme, jestli se nebude něco dít v noci, jsem stále v pohotovosti,“ doplňovala mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

České Palermo

Příbrami se s tragickou událostí vrátila pověst českého Palerma. Tu město získalo v minulosti například po nedořešeném atentátu na bývalého policistu, vybírání výpalného nikdy nepolapenou skupinou vymahačů a dalších kauzách spojených s místním fotbalovým bosem Jaroslavem Starkou.

Podle statistik ministerstva vnitra, o nichž Právo už dříve informovalo, je Příbram za Mostem a Chomutovem třetí nejnebezpečnější město v republice.

„Vraždou mladého muže, ke které došlo minulý pátek, vyvrcholilo v Příbrami řádění kriminálních živlů,“ napsal příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD) ve svém prohlášení tisku. „Situace je skutečně neúnosná. Sklízíme hořké plody toho, co se dlouhá léta podceňovalo a zesměšňovalo,“ psal starosta s tím, že radnice v tomto roce navýšila počet městských strážníků, nakupuje kamery a chce pořídit policistům služební psy.

Reklama

Výběr článků

Načítám