Hlavní obsah

Zdraví půjde pojistit stejně jako auto, navrhuje Julínek

Právo, Václav Pergl

Zdají se vám poplatky ve zdravotnictví, které od ledna platíme ve výši 30, 60 a 90 Kč velkou změnou? Jistě jsou, ale mnohem radikálnější změnu ve zdravotnictví chystá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek od roku 2009. Pacienti si podle jeho návrhu například budou moci připlatit na lepší zdravotní péči zcela legálně.

Článek

Samozřejmě jen v tom případě, že poslanci a senátoři mu návrh jeho sedmi nových zákonů schválí a podepíše je prezident.

ČSSD už označila tenhle záměr za naprosto nepřijatelný a hodlá ho až přijde ve formě zákonů do parlamentu zamítnout. Návrhy jsou teď v připomínkovém řízení, ale zřejmě už v květnu je na stůl dostane vláda a o měsíc později pak Sněmovna.

Julínek si od návrhů nových zákonů slibuje, že budou „odolné proti výkyvům zleva i zprava“.

Julínek: Ubyde úplatků

Nejvýznamnější pro pacienta bude vymezení péče hrazené ze zdravotního pojištění. Mají být stanoveny tzv. standardy zdravotní péče. Objem péče hrazené z pojištění by měl být zhruba o tři procenta menší než nyní a na tuto péči nehrazenou z pojištění by se pacient pak mohl buď připojistit, nebo ji platit v plné výši.

Jinými slovy co nebude hrazeno z pojištění, na to si budou moci legálně připlatit. Týká se to například lepších kyčelních kloubů a dalších zákroků. Ty ještě přesně stanoveny nejsou.

Julínek si od toho slibuje, že ubude úplatků, protože až dosud na péči, která je hrazena ze zdravotního pojištění si pacient připlatit ze zákona nesmí.

Julínek chce stanovit i čekací doby na určitá ošetření, tedy do kolika dnů, týdnů, měsíců od stanovení diagnózy musí být plánovaný výkon proveden (u operací například do 5 měsíců). Stanovit by se mohla i maximální vzdálenost od místa bydliště, kde daná typ péče musí být poskytnut. To může být u každého lékařského oboru jinak, například, internista nebo chirurg do 30 kilometrů.

Pokud budou nutné čekací seznamy na určitý typ ošetření, pacient dostane kód, pod nímž na seznamu bude, a na internetu se bude moci podívat, za jak dlouho na něj asi přijde řada. Pojištění jako na auta Ze zdravotních pojišťoven se mají stát akciové společnosti, nad kterými pak bude bdít speciální úřad se čtyřiceti zaměstnanci. Platit ho mají sami zdravotní pojišťovny ze svých příspěvků.

Konkurence mezi nimi by měla být velká. Pacientům mají nabízet různé typy péče.

Dva typy spolupráce

První je založen na tzv. řízené péči. Pacient se dobrovolně rozhodne, že bude chodit pouze do těch zdravotnických zařízení, která mu doporučí jeho zdravotní pojišťovna. Za to mu pojišťovna nabídne určité výhody včetně finančního příspěvku. To si každá pojišťovna určí sama.

Co Julínek chystá

:: pacienti si budou moci připlatit na lepší zdravotní péči zcela legálně

::  zdravotní pojišťovny se změní na akciové společnosti

:: fakultní nemocnice se změní na univerzitní a také na akciové společnosti

Druhým typem by mělo být pojištění s vyšší spoluúčastí pacienta . Něco podobného asi jako je dnes u pojištění aut. Zjednodušeně řečeno, pacient by se rozhodl, že zaplatí určité procento z lékařského zákroku a pojišťovna mu za to nabídne opět určité výhody, ale i vrácení peněz, když bude dobře hospodařit.

Reklama

Výběr článků

Načítám