Hlavní obsah

Branson předvedl první loď pro vesmírnou turistiku

Právo, mcm

Tisíce lidí mohou už za pár let získat první, byť jen krátkou zkušenost s vesmírem. Cestu do kosmu jim má otevřít SpaceShipTwo čili Kosmická loď číslo 2, jejíž model včera předvedl britský miliardář Richard Branson spolu s americkým konstruktérem Burtem Rutanem.

Článek

„(Je to) krásné, až vyráží dech!“ Tak zněl Bransonův první komentář nad strojem, který nyní vzniká v americké Mojavské poušti spolu se svým nosičem, nesoucím jméno Bílý rytíř č. 2. Zatímco nosič turistické vesmírné lodi vypadá jako dvě trysková letadla, spojená křídlem, SpaceShipTwo připomíná spíše bezocasého křížence mezi raketoplánem a běžným dopravním letadlem.

Pod čtyřicet metrů dlouhým křídlem vynese Bílý rytíř turistickou loď do výšky 15 kilometrů. Tam bude SpaceShipTwo odpálena tak, aby se nakrátko přehoupla přes vesmírnou hranici a turisté mohli zakusit, jak to vypadá při skutečném vesmírném letu. Pět minut ve stavu beztíže pak mohou trávit třeba volným poletováním po kabině - pokud jim to posádka dovolí.

Pak letadlo zahájí dlouhý, klouzavý sestup zpátky k Zemi,  a cestující mohou na její tváři hledat místa, která jsou jim nejdražší. Nebude jich mnoho: v kabině je místo pro šest turistů a dva členy posádky.

Bílý rytíř i SpaceShipTwo jsou konstruováni pro Bransonovu společnost Virgin Galactic, která chce za tučnou úplatu zpřístupnit vesmír těm, kdo na to mají. Letenky v ceně 200 tisíc dolarů (3,5 milionu korun) za kus si předběžně rezervovaly již dvě stovky pasažérů ze třiceti zemí světa. „I když hodnota dolaru klesá, dvě stě tisíc je stále nedostupná částka pro většinu lidí,“ připustil Branson a hned útěšně dodal, „že tato cena by se mohla do pěti let dramaticky snížit“.

Jména obou strojů navazují na modely číslo 1, s nimiž Rutan jako první soukromý konstruktér vesmírných lodí s posádkou překročil výškovou hranici sta kilometrů a dostal se tak na práh kosmu.

Nové stroje jsou již ze 60 až 70 procent hotové a očekává se, že by už letos v létě mohly absolvovat zkušební lety. Práce se pozdržely kvůli potížím s motorem pro SpaceShipTwo. Při jeho loňské explozi zahynuli tři lidé. Dodnes se nezjistilo, co bylo příčinou havárie.

Reklama

Výběr článků

Načítám