Hlavní obsah

Bin Ládin ztratil nad Al-Kajdou kontrolu, tvrdí jeho syn

KÁHIRA
Aktualizováno

Syn nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina Umar poskytl v Káhiře rozhovor americké televizní společnosti CNN. Uvedl v něm, že jeho otec už nemá v organizaci Al-Kájda rozhodující vliv a nemá sílu její akce zastavit. Upozornil také na dvojaký přístup USA. Když prý bin Ládin vedl boj proti Sovětům, nebyl označován za teroristu. Ani Umar by ho tak neoznačil, i když je mu líto civilních obětí.

Článek

Bin Ládinův syn v interview otci vzkázal, aby "změnil svůj přístup“. Současně však připustil, že Al-Kajdu by to nezastavilo: „Můj otec nemá v tuto chvíli sílu zastavit hnutí.“

Umar sice není v kontaktu se svým otcem, ale jeho slova mohou naznačovat, že bin Ládin už nemá v síti Al-Kajda vůdčí postavení, což ostatně tvrdí i někteří specialisté zabývající se terorismem.

Spekuluje se, že hlavní slovo má nyní dvojka sítě, egyptský lékař Ajmán Zavahrí. Ten také nejčastěji vystupuje jménem organizace.

Ajmán Zavhrí Foto: ČTK/AP

"Otce nedopadnou, podporují ho místní"

Bin Ládinův syn je přesvědčen, že se jeho otce nepodaří dopadnout, protože má velkou podporu lidí v místě, kde žije.

„Lidé jsou tam odlišní. Nestarají se o vládu,“ řekl Umar. Neprozradil však, zda se otec, kterého údajně neviděl skoro osm let, skutečně skrývá na afghánsko-pákistánské hranici, kterou ovládají paštunské kmeny a nad nimiž nemá pákistánská vláda moc. „Možná tam je, možná ne,“ uvedl jen.

Obětí 11. září je mu líto

Umar vyjádřil lítost nad lidmi zabitými při útoku z 11. září 2001: „Osobně si nemyslím, že 11. září bylo správné. Nesouhlasím s ním stejně jako nesouhlasím s jakoukoli válkou, kde umírají civilisté. Nedomnívám se, že Vietnam byl správný. Nedomnívám se, že je správné to, co se děje v Palestině, a nedomnívám se, že je správné to, co se děje v Iráku."

Umar prohlásil, že pohled USA na Usámu byl úplně jiný, když vedl boj proti Sovětům. „Předtím to nazývali válkou, nyní tomu říkají terorismus. Nemyslím si, že můj otec je terorista, protože historie řekne, že není,“ uvedl Umar.

Usáma bin Ládinfoto: Reuters/Stringer/Files

Podle něj otec cítí povinnost chránit muslimy před jakýmikoli útoky. „On věří ve svou práci - pomáhat lidem,“ tvrdí Usámův syn s tím, že otci šlo o tuto pomoc za každou cenu, tedy i v případě, že by za to měli platit civilisté svými životy.

Bin Ládin dal synovi volnost

To byl důvod, proč v roce 2000 opustil ve čtrnácti letech výcvikový tábor Al-Kajdy v Afghánistánu. "Řekl jsem mu, že odcházím a chci zkusit žít,“ pravil Umar s tím, že ho otec nechal jít, i když mu prý řekl, že by byl rád, kdyby s ním zůstal.

Umar ale sdělil, že jeho vztah s otcem zase nebyl tak silný. Je čtvrtým z 19 dětí, které má Usáma. "Většinu času byl zaneprázdněný, hodně pracoval,“ řekl syn nejhledanějšího teroristy.

Anketa

Podaří se podle vás dopadnout Usámu bin Ládina?
Ano
19,8 %
Ne
80,2 %
Celkem hlasovalo 10235 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám