Hlavní obsah

Mezi násilníky přibývá lidí nad šedesát let

Právo, Lenka Hloušková

Vraždili, loupili se zbraní v ruce nebo zbili druhé do bezvědomí. A byli v důchodovém věku. Výjimkou mezi pachateli nejsou téměř devadesátiletí lidé. Počet podobných případů v Česku rok od roku roste.

Článek

Statistiky policistů, soudů i vězeňské služby zaznamenávají nárůst pachatelů trestné činnosti v kategorii nad 60 let každý rok.

Zatímco v roce 2005 bylo stíhaných 2027 osob, od loňského ledna do listopadu už 2418. Výrazně přibývá majetkových a hospodářských deliktů, ale i brutálních útoků nebo vražd. Ty se často odehrávají v domovech důchodců.

Senioři jsou zdravější

Psychologové trend přičítají stárnutí populace, lepší fyzické kondici starších lidí i jejich nepřirozené koncentraci v zařízeních pro seniory.

„Mají fyzickou výkonnost do vysokého věku. Dříve byl šedesátník často rád, že se věku dožil, dneska jsou tito lidé často junáci,“ řekl Právu psycholog Karel Humhal. Trend připsal i rozpadu systému společenských tradic a hodnot.

„Hodně lidí se bojí stárnout. Úměrně se tomu chovají. Rozšiřuje se kategorie osobnostně nevyzrálých seniorů,“ doplnil Humhal. Nárůst kriminality u seniorů se dostal už do odborných studií.

„Existují i katastrofické vize, že by společnost mohly v budoucnosti tyranizovat hordy zdivočelých důchodců. Sužovaly by společnost stejně jako nezaměstnaní mladiství,“ podotkla policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Za agresivitu lidí vyššího věku podle ní mohou ale také mladší generace.

Stíhaní senioři RokVraždyJiné násilné činyMravnostní činyMajetkové činyZbývajícíCelkem2007103162729817672418* 2006123443630814532155 (včetně 2 trestných činů proti ústavnímu zřízení) 200574303826312892027 Zdroj: Policejní prezidium ČR * Období od ledna do listopadu

„Přibývá počet osob v důchodovém věku a jejich situace není růžová. Společnost na ně není připravená. Jsou osamocení, bez financí, často bez životní náplně, což vede k agresi,“ dodala.

Problémy v domovech

K nejbrutálnějším případům, kdy je pachatelem osoba v důchodovém věku, dochází v ČR domovech pro seniory. Na pokojích tam žijí spolu lidé, kteří by se běžně nepotkali. Nezřídka pár metrů čtverečních tam sdílejí intelektuálové s alkoholiky nebo dřívějšími bezdomovci.

Obžalovaní senioři RokPočet 20061300 20051051 2004949 Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Útok na spolubydlícího je pak vyvrcholením dlouhodobých sporů.

Policisté pak řeší útoky holemi, kopanci, údery pěstí i menší fyzické rozmíšky. Například ve Sloupu v Čechách v Libereckém kraji v minulosti během roku prověřovali hned tři útoky. Při prvním zlomila 91letá žena o deset let mladší seniorce holí pažní kost, další dva měli na svědomí 75letí muži. Jeden z nich shodil soka ze schodů, druhý nakopl jinou stařenku tak surově, že se musela dlouhodobě léčit.  

Vyloučit agresory je přitom téměř nemožné, a to ani když trpí psychickými problémy. Odborná pracoviště mají beznadějně plno. Problémoví klienti proto mění spolubydlící, a když je situace neúnosná, skončí na jednolůžkovém pokoji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám