Hlavní obsah

Chorvatsko: smaragdové moře a ještě něco navíc

Novinky, VIPmag

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je exotická dovolená stále dostupnější, tak mezi českými turisty stále vítězí Chorvatsko. Tamější služby jsou sice stále dražší a dražší, ale Češi tam jezdí už i ze zvyku. Rozhodli jsme se vám některé zajímavé části Chorvatska představit a uspořádat anketu, ve které můžete hlasovat pro jedno z nabízených třiceti míst.

Článek

Brač

Ostrov Brač je s plochou 394 km2 třetím největším ostrovem v Chorvatsku, primát má ovšem ve výšce. Vigova gora dosahuje výšky 778 metrů. Ostrov proslavil zejména bračský vápenec, ze kterého byl postaven například berlínský Reichstag. Ostrov obývá přibližně 14 000 obyvatel, které živí převážně cestovní ruch. Někteří pak pěstují vinnou révu a olivy. Těžba kamene je již na ústupu.

Říká se, že Brač disponuje nejkrásnější pláží Jadranu, kterou má být Zlatni rat. Právě zde si dávají dostaveníčko milovníci surfování a vodních sportů. Nejznámějším místem Brač je jednoznačně Bol, který je centrem turistického ruchu na ostrově.

Hvar

Ostrov Hvar je dle mnohých nejkrásnější ostrov v celé Dalmácii. Časopis Traveller ho zařadil ostrov mezi 10 nejkrásnějších ostrovů světa. Stojí tak na úrovni Capri, Bali či Zanzibaru. Chorvaté nazývají tento ostrov Sluneční Hvar. Délka slunečního svitu zde dosahuje prý až 3 000 hodin ročně. Chorvaté se dušují, že jde o evropský rekord.

Nejkrásnější je ostrov v červnu, kdy rozkvetou pole plná levandule. Nejpříjemněji je na ostrově ovšem v září, kdy je teplota moře zcela ideální a kratší dny zajišťují poměrně příznivé teploty, které člověka neunaví, ale naopak příjemně dobijí.

Korčula

Korčula, jeden z nejkrásnějších a největších chorvatských ostrovů je oddělen od poloostrova Pelješac 1270 metrů širokým Pelješackým průlivem. Pobřeží ostrova zahrnuje téměř 200 zálivů a mysů. Souostroví Korčula obsahuje 48 menších ostrůvků. V Pelješackém průlivu jsou velmi vhodné podmínky pro windsurfing. Právě z tohoto důvodu se zde již konaly i některé mezinárodní soutěže v tomto sportu.

Na Korčule jsou unikátní zejména nedotčené zálivy a zátočiny stíněné borovicovými lesy. Mnoho míst na ostrově zdobí skupiny krásných cypřišů, nicméně stromový porost již není na ostrově tak hustý, jak byl před deseti lety. Ostrov hustě pokrývaly lesy do roku 1998, kdy ohromné požáry zničili celou centrální část ostrova mezi osadami Bláto a Smokvica.

Medjugorje

Poutní místo mnoha křesťanů z celé Evropy má název Medjugorje. Od roku 1981 se zde údajně mnoha lidem zjevila Panna Marie. Od té doby už toto místo navštívily milióny lidí.

Pula

Pula je významný obchodní a vojenský přístav a se 70 000 obyvateli také největší město Istrie. Destinace je vhodná zejména pro sportovně zaměřené návštěvníky a pro ty, kdo se chtějí o dovolené aktivně bavit. Zdejší pobřeží je i na jadranské poměry mimořádně členité. Značná část pláží je ale kamenitá a štěrková.

Split

Split je druhým největším městem Chorvatska, leží ve střední Dalmácii severně nad ostrovem Brač. Patří rovněž spolu s městy Rijeka a Zadar k nejvýznamějším přístavům. Jen několik kilometrů od Splitu jsou pozůstatky římského města Salona. Jde o ruiny města, rozeseté po okolí. Najdete zde mimo jiné i zbytky římského amfiteátru z dob největší slávy města.

Záhřeb

Pro zahraniční hosty je Záhřeb s jedním miliónem obyvatel přitažlivý zejména svým bohatým kulturním životem a širokým výběrem svých kulturních akcí. Svůj půvab mají i kavárny pod širým nebem. Záhřeb je spíše pro gurmány toužící po kulturním vyžití, vždyť jen divadel je tu více než dvacet a v některých můžete výjimečně objevit i hry v angličtině.

Historických památek je na Pule mnoho....foto: Profimedia

Ostrov Hvar doslova vyzařuje klid.foto: Profimedia

Korčula má své nezaměnitelné kouzlo.foto: Profimedia

Anketa

Jaké místo máte v Chorvatsku nejraději?
Baška Voda
24,4 %
Brač
2,6 %
Brela
5 %
Brist
0,7 %
Drvenik
1,3 %
Dubrovník
3,1 %
Gradac
2,8 %
Hvar
6,3 %
Korčula
2,7 %
Krk
3,1 %
Makarska
5,8 %
Medjugorje
0,8 %
Novigrad
0,5 %
Omiš
5,4 %
Orebič
2,1 %
Pag
3 %
Podgora
2,7 %
Poreč
2 %
Primošten
8,8 %
Pula
1,8 %
Rab
1,9 %
Rabac
1,8 %
Rijeka
0,5 %
Rovinj
2 %
Split
1,3 %
Šibenik
1,4 %
Tučepi
2,5 %
Umag
0,7 %
Zadar
2,6 %
Záhřeb
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11818 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám