Hlavní obsah

Pitr dostane v březnu šanci vyhnout se vězení

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Uprchlý kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr dostane v březnu další legální šanci, jak se vyhnout pětiletému vězení za krácení daní.

Článek

„Nařídil jsem na 6. března veřejné jednání o žádosti pánů Pitra a (Miroslava) Provoda na obnovu jejich procesu,“ řekl ve středu Právu pražský městský soudce Petr Novák. Jeho senát už přitom jednou podobný návrh odsouzených mužů zamítl.

Kdyby však tentokrát Pitr uspěl a proces byl obnoven, do vězení by nemusel nastoupit. Nebyl by již odsouzeným, ale jen obžalovaným a české soudy by musely o jeho vině či nevině znovu rozhodovat. Soud se podle Nováka bude v březnu vůbec poprvé zabývat rozsáhlým znaleckým posudkem na účetnictví od ústavu HZ Praha, který má dle obhajoby prokázat, že se Pitr, Provod a další tři odsouzení nepokoušeli krátit v roce 1994 daně.

Podnikatelé, z nichž jako jediný skončil ve vězení jen Provod (dostal také 5 let), od počátku vinu popírají. Pitr zmizel z ČR loni v červnu krátce před povinným nástupem do věznice. Od té doby se dle dostupných informací pohyboval v několika evropských státech, naposledy se hovořilo Rakousku.

Tam prý chce podnikatel využít benevolentnějšího přístupu místních úřadů, které údajně považují skutek z roku 1994 za promlčený a nemusely by Pitra zatknout ani vydat do ČR. Sám Pitr nedávno vzkázal, že zpět do Česka zamíří ze své vlastní vůle pouze tehdy, když bude obnoven jeho případ.

Reklama

Související články

Pitr přišel definitivně o kauci 15 miliónů

Odsouzený podnikatel Tomáš Pitr, který před třemi měsíci nenastoupil do vězení a dodnes se ukrývá na neznámém místě, přišel s definitivní platností o svou...

Detektivové ÚOOZ prý pro Pitra nepracovali

Inspekce ministra vnitra zbavila podezření dva detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďka Žákovce a Dušana Pakandla, že pomáhali...

Výběr článků

Načítám