Hlavní obsah

KSČM Klause volit nebude, zamýšlí vyvolat nové volby

Novinky, znk
PRAHA

Komunisté Václava Klause v nadcházející prezidentské volbě nepodpoří. Pokud by nebyl zvolen jeho soupeř ekonom Jan Švejnar, zamýšlejí, že by vyvolali nové volby, kterých by se účastnili jiní kandidáti.

Článek

"KSČM nemá zrádce typu Melčáka nebo Pohanky, plní svůj volební program a pokud chce někdo svalit odpovědnost na KSČM, tak se jí to nepodaří," řekl Novinkám předseda komunistů Vojtěch Filip. Reagoval tak na slova předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), který ve čtvrtek v Radiožurnálu uvedl, že KSČM se již rozhodla hlasovat pro současného prezidenta Václava Klause, jenom to nechce naplno říct.

"Pan předseda Sněmovny by mohl vážit slova, protože my jsme se několikrát vyslovili, že chceme nestranického prezidenta a to pan Klaus není," dodal Filip.

"My máme usnesení z konce loňského léta, že KSČM nebude volit Václava Klause. To by někdo musel navrhnout toto usnesení změnit," řekl Novinkám místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

Komunisté uvažují o vyvolání další volby

"Zatím jsou pouze dva kandidáti. Minule se ale taky volilo ve třech volbách. Členové politických stran nepřijali můj dopis, ve kterém jsme se měli vážně bavit o kandidátech. To, že předseda ČSSD Jiří Paroubek kývnul na Jana Švejnara, je problém sociální demokracie a ne KSČM," sdělil předseda komunistů. Ke zvolení Václava Klause bylo před pěti lety třeba tří voleb a všech devíti kol.

"Trváme na tom, že kandidát musí být nestranický. Pokud bychom přišli s vlastním kandidátem, nebyl by jistě členem naší strany," upřesnil Filip. "Buď začneme korektně jednat, nebo začneme vytvářet politiku nátlaku," uzavřel.

"Pokud bude zvolen Švejnar, bude zvolen Švejnar. Pokud ne, v další volbě by se otvírala možnost nových nominací," upřesnil Dolejš. "Je to každopádně prostor pro jednání a diskuzi širší než jen Klaus nebo Švejnar," uvedl.

Místopředseda strany řekl, že kvůli tajnosti prezidentské volby nelze vyloučit, že jednotliví poslanci KSČM budou hlasovat pro Klause. "To ale nemůžeme vyloučit u žádné strany, například nemůžeme vyloučit odpadlíky i v modrém taboře," dodal s tím, že podlě něj usnesení Výkonného výboru "stmelí poslanecký klub KSČM ve vysoké míře".

Podle Vlčka bude KSČM volit Klause, jen to nechce přiznat

"Při poslední volbě prezidenta republiky se také tak stalo, můžeme jen spekulovat o počtu těch hlasů," odpověděl ve čtvrtek Vlček na otázku, co by dělala ČSSD, kdyby se KSČM rozhodla podpořit Klause. "Tahle možnost je reálná," dodal.

"Mám obavy, že (KSČM) uvnitř už je rozhodnutá, ale nechce to transparentně sdělit. Existují indície, že ke spolupráci (s ODS) dochází. Jestli to bylo před pěti lety, proč by se to nemohlo opakovat při této volbě v roce 2008," podotkl předseda Sněmovny.

Vyvrátil ale, že by za takových předpokladů byla snaha zvolit Švejnara marná. "Záleží, jak se rozhodnou poslanci a senátoři KSČM. Já mám jen obavu, že se rozhodnou spíše pro Václava Klause než pro Jana Švejnara," poznamenal.

S podobným argumentem přišel i předseda ČSSD Jiří Paroubek, který před několika dny vyzval komunisty, aby "pomohli postavit hráz proti modré totalitě" a podpořili Švejnara.

Vlček: Po zvolení by se Švejnar měl vzdát amerického občanství

Vlček také uvedl, že pokud by byl ekonom Jan Švejnar zvolen prezidentem, měl by se vzdát amerického občanství, které kromě českého vlastní. "Já si myslím, že to není až tak na škodu, aby měl dvě občanství. Já (ale) říkám, že pokud by byl zvolen prezidentem české republiky, že by bylo dobré, aby se vzdal amerického občanství." Vzdaním se amerického občanství by podle Vlčka Švejnar vyloučil možnost, že by mohl hájit zájmy USA.

Americké občanství vadí i Filipovi. Pokud má být prezident skutečným zastáncem zájmů České republiky v zahraničí, tak dvojí občanství je problém," řekl nedávno.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

Švejnar je kandidát Strany zelených, podpořila ho i ČSSD. "Hlasy poslanců a senátorů za ČSSD má jisté," upřesnil Vlček. Lidovečtí a komunističtí poslanci se definitivně nerozhodli. Česko-americký ekonom má také jistou podporu nezávislých senátorů a senátoru z Klubu otevřené demokracie (KOD). Švejnara vyslechnou i senátoři ODS, ve čtvrtek to řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám