Hlavní obsah

Keňská policie rozehnala demonstraci slzným plynem

Právo, Novinky, CNN, BBC, vpl, rei
NAIROBI

Keňská policie ve čtvrtek použila vodní děla a slzný plyn k rozehnání davu několika set lidí, kteří v ulicích metropole Nairobi navzdory zákazu protestovali proti vládě prezidenta Mwaie Kibakiho. Vůdce opozice Raila Odinga nesouhlasí se svou porážkou v prezidentských volbách z minulého týdne, tvrdí, že vládní strana výsledky falšovala. Opačný tábor tvrdí o Odingovi totéž.

Foto: Radu Sigheti , Reuters

Policie rozhání demonstranty v Nairobi.

Článek

Odinga vyzval, aby do ulic ve čtvrtek vyšel milión lidí. Park, v němž bylo shromáždění naplánováno, však obklíčila policie a protestující s bílými šátky a zpívající hymnu zastavila necelé dva kilometry od centra Nairobi.

Aby zabránila šíření informací o aktivitách opozice, vláda nařídila operátorovi mobilní sítě Safaricom, aby prosadil zákaz všech SMS s politickým obsahem – pod hrozbou vězení.

Stovky obětí

Násilnosti v Keni si od voleb vyžádaly nejméně 300 obětí na životech a vyhnaly 100 tisíc lidí z jejich domovů.

:. Protesty si vyžádaly stovky obětí.foto: ČTK/AP

„Opakuje se už známý, úděsný scénář,“ řekl televizi CNN Eugene Donnelly, představitel Mezinárodního červeného kříže, který řídil tým ošetřující oběti nedělní tragédie v horském městě Eldoret, kde dav mladých stoupenců opozice v tamním kostele upálil na 50 lidí, včetně žen a dětí.

„Nechci vidět věci horší, než jsou, avšak stojíme tváří v tvář situaci podobné Rwandě,“ dodal v narážce na genocidu v roce 1994, kdy extremisté z kmene Hutu zavraždili na 800 tisíc Tutsiů.

Geoffrey Washiali (35) přišel k troskám kostela, aby identifikoval mrtvolu svého bratrance Harrisona Musungu. „Ještě předtím, než kostel zapálili, pobili část lidí mačetami. Můj bratranec měl rozčtvrcenou tvář,“ vylíčil děsivý obraz zkázy televizi BBC.

Obviňování z etnických čistek

CNN líčila, rozvášnění, často opilí mladíci z kmene Kalendži postavili v ulicích Eldoreta barikády. Zapálili celé městské čtvrtě, rabují a tam, kde ještě domy stojí, značí domy, v nichž žijí příslušníci kmene Kikujů.

:. Vláda viní opozici z organizování etnických čistek.foto: Reuters/Thomas Mukoya

Nepokoje se během posledních tří dnů rozšířily po celé zemi – od bašt opozice u západních hranic s Ugandou, přes slumy Kibera u metropole Nairobi, až k přístavu Mombasa na pobřeží Indického oceánu.

Vláda prezidenta Mwaie Kibakiho ve středu obvinila stranu opozičního lídra Raily Odinga, původem z kmene Luo, z organizování genocidy a etnických čistek v oblasti Rift Valley vůči příslušníkům Kikujů, z něhož hlava státu pochází.

Odinga neustupuje

Odinga ustoupit nechce. „Problém není v tom, že málo vyzývám k zastavení násilností. My totiž potřebujeme spravedlnost a pravdu, protože mír nemůže být tam, kde není spravedlnost. Ukradli nám vítězství a teď po nás střílejí. Pokud začne partyzánská válka, jsme připraveni přidat se,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

V Keni upálili v kostele padesát lidí

Násilí v Keni po čtvrtečních prezidentských volbách eskaluje. Vyžádalo si životy nejméně 300 lidí. V úterý vzal ve městě Eldoret na západě země rozvášněný...

Výběr článků

Načítám