Hlavní obsah

Na obchod "Čunek za Klause" zapomeňte, varuje ODS Bursík

– PRAHA

Předseda vládní Strany zelených Martin Bursík varoval koaliční ODS před snahou vyměnit s lidovci návrat jejich šéfa Jiřího Čunka do vlády za hlasy pro znovuzvolení Václava Klause prezidentem. Premiér Mirek Topolánek přitom ve středu řekl, že by nátlaku lidovců mohl ustoupit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda zelených Martin Bursík nechce ani Čunka ve vládě, ani Klause na Hradě.

Článek

"Nedoporučuji ODS, aby zkoušela byť jen přemýšlet o výměně návratu Jiřího Čunka do vlády za hlasy lidovců pro Klause," uvedl Bursík z Francie, kde tráví dovolenou. Právě hlasy lidovců by mohly rozhodnout o znovuzvolení Klause. Předseda lidovců se k otázce výměnnného obchodu nevyjadřuje, na kongresu ODS se přímé podpoře Klause vyhnul.

Topolánek ve středu po obědě s Klausem uvedl, že pokud lidovci budou pokračovat v nátlaku na Čunkův návrat, nakonec bude muset ustoupit. Klaus dodal, že bude premiérovu vůli respektovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Předsedové stran se sejdou nejdříve příští týden

Lídři vládních stran zatím nezveřejnili, kdy se sejdou, aby hovořili o možnosti návratu Čunka do vládních funkcí. Protože si předseda zelených prodloužil svátky do soboty, kdy má přijet z lyžování ve Francii, a i Topolánek si vezme ve čtvrtek a v pátek volno, odehraje se jednání nejdřív zřejmě až příští týden.

"Schůzka bude, ale termín neprozradím. I příští týden je termín," řekl ve středu Čunek na dotaz, kdy se pro něj klíčové jednání uskuteční. První zasedání vlády v novém roce je naplánováno na středu 9. ledna, kdy kabinet lidovců, občanských demokratů a zelených také oslaví rok své existence.

Paroubek: Klausovi jde o znovuzvolení

"Po dnešku je zřejmé, že Václav Klaus udělá pro své znovuzvolení prezidentem vše, včetně popření některých svých dosavadních zásad. Stejně tak udělá vše možné i nemožné Mirek Topolánek pro zachování současné vládní koalice," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj je otázkou, zda je taková politika v zájmu KDU-ČSL a Čunka samotného. "ČSSD bude v této souvislosti velmi pozorně sledovat chování zelených, kteří v minulosti již několikrát změnili v této věci svůj postoj," doplnil.

Čunek rezignoval na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj v první polovině listopadu kvůli znovuotevření úplatkářské kauzy. Později byl z trestní kauzy očištěn. Podle vyjádření z konce roku je přesvědčen o tom, že se s koaličními partnery včetně Strany zelených nakonec dohodne a vládní koalice zůstane pohromadě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám