Hlavní obsah

Evropské unii poprvé předsedá postkomunistická země

– LUBLAŇ

Evropské unii poprvé v její historii předsedá od Nového roku bývalá komunistická země, Slovinsko. Jeho prioritami má být situace na Balkáně, zejména v Kosovu, a ratifikace Lisabonské smlouvy, kterou šéfové států či vlád podepsali na unijní schůzce 13. prosince.

Článek

"Stojí před námi obrovská výzva, jedna z největších, s nimiž se Slovinsko od získání nezávislosti (v roce 1991) muselo vypořádat," uvedl premiér Janez Janša v poselství Slovincům. Jeho země přebrala předsednictví po Portugalsku, pochodeň Slovinsko za půl roku předá Francii.

Česká republika převezme předsednictví v roce 2009.

Most mezi unií a Balkánem

Slovinsko se chce stát mostem mezi unií a Balkánem. Vzhledem k tomu, že jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku se zdá být nevyhnutelné, není plán Slovinců bez ambicí. Srbsko podporované Ruskem samostatnost provincie odmítá, EU jako celek ji podporuje, nikoliv ale jednohlasně.

Slovinsko chce také urychlit vstupní proces všech bývalých jugoslávských republik do unie. Chorvatsko již otevřelo téměř polovinu z 35 kapitol, které je třeba s unií vyjednat. Srbsko je kritizováno za liknavou spolupráci s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii.

Lublaň hodlá hrát také výraznou roli v procesu ratifikace Lisabonské smlouvy o evropských institucích a chce patřit k prvním, kdo ji potvrdí.

SLOVINSKO

Slovinsko je malá země se dvěma milióny obyvatel, z nichž většina jsou katolíci. Minority tvoří muslimové, ortodoxní křesťané a ateisté.

Oficiálním jazykem je slovinština, v místech s národnostními menšinami se hovoří i italsky a maďarsky.

Republika Slovinsko byla vyhlášena 25. června 1991, v říjnu téhož roku jeho samostatnost na Jugoslávii uznalo mezinárodní společenství. Slovinsko vstoupilo do EU stejně jako Česká republika v roce 2004 a 1. ledna 2007 přijalo evropskou měnu euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám