Hlavní obsah

Města připravila na Silvestra oslavy, posílí i bezpečnost

– PRAHA

Na konec roku většina velkých měst přichystala společné oslavy pro své obyvatele. Lidé se sejdou na náměstích, někde nezapomněli ani na ohňostroj. Na pořádek a bezpečnost vyrazí do ulic dohlížet zvýšený počet policistů a strážníků. V pohotovosti budou i záchranáři a hasiči.

Článek

Pro Pražany a turisty, kteří se rozhodnou oslavit příchod nového roku pod širým nebem, bude připraven zábavní program na Václavském i Staroměstském náměstí. "Pod koněm" vystoupí známé tváře showbyznysu v pořadu televize Nova Mejdan roku z Václaváku, jehož přímý přenos budou moci sledovat i televizní diváci. Televize slibuje vystoupení Karla Gotta, Heleny Vondráčkové, Ewy Farné, Dana Bárty, Petra Koláře, Lenky Dusilové, Gipsy.cz a řady dalších interpretů a kapel. Večerem budou provázet Roman Ondráček a Miloš Pokorný, které tvoří duo Těžkej Pokondr.

Podle náměstka primátora pro bezpečnost Petra Blažka (ODS) bude na oslavy v centru metropole dohlížet asi o stovku víc strážníků než v jiné dny. Bezpečnost diváků tak bude zajišťovat vedle policistů, zdravotníků a hasičů i 250 příslušníků ochranky. Každý účastník oslavy se bude muset před vstupem do prostoru podrobit bezpečnostní prohlídce, sdělila Nova na svých internetových stránkách. Zábava vypukne ve 20:00.

Noc na Karlově mostě 

Dvouhodinového Silvestra pro děti a skoro pětihodinový program pro dospělé slibují na Staroměstském náměstí pořadatelé vánočních trhů. Dětská oslava začne v 16:00, zábava pro dospělé o dvě a půl hodiny později.

Zatímco na Václavském náměstí bude ohňostroj, na Staroměstském světelná podívaná. Organizátoři obou akcí kladou důraz na bezpečnost oslav. Ve stáncích na Staroměstském náměstí si lidé budou moci koupit alkoholické a nealkoholické nápoje výhradně v plastu. Pořadatelé oslavy televize Nova zase nabádají diváky, aby si s sebou nebrali ani skleněné, ani plastové lahve. Občerstvení bude na místě.

Lidé by neměli podle doporučení na obou náměstích odpalovat zábavní pyrotechniku. Na Václavském náměstí ochranka do prostor pro diváky nikoho s petardami a světlicemi nevpustí.

Minimálně dvacet strážníků bude trávit poslední noc v roce na Karlově mostě, kde budou chránit sochy před rozjařenými návštěvníky. Pro ty, kteří notně přeberou a vlastní síly jim nebudou stačit, aby se přesunuli domů, bude využívat městská policie speciálně upravený dodávkový automobil.

Zrušená volna

Strážníci v Plzni museli na Silvestra zapomenout na dovolené či náhradní volna. „Ve službě bude o deset lidí více než v jiných dnech,“ řekl Právu velitel plzeňské městské policie Luděk Hosman. „Žádnou speciální akci, jako jsou třeba kontroly, zda se někde nenalévá nezletilým, ale neplánujeme. Půjde nám spíše o to, aby nedocházelo k ničení majetku nebo jiným projevům vandalství,“ dodal Hosman. Hlídky budou dohlížet například na průběh hlavních oslav, které se uskuteční na náměstí Republiky. Zdejší hudební program završí půlnoční přípitek s představiteli města, své akce plánují i plzeňské hotely, kluby a kulturní domy.

Také v Českých Budějovicích posilují hlídky – o pořádek se postará třicet strážníků. „Sice nepořádáme žádnou velkou organizovanou oslavu na náměstí Přemysla Otakara II., ale po zkušenostech z minulých let počítáme s tím, že může dojít k ojedinělým incidentům. Proto budou mít strážníci významně posílené hlídky a celkem jich bude v ulicích třicet,“ sdělil Právu primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS).

Zkontrolují i řidiče

Na silvestrovské veselí v Brně budou dohlížet posílené hlídky policistů i strážníků. „Zaměříme se hlavně na centrum, kde bude největší koncentrace lidí, ale i ostatní části Brna budeme mít pod dohledem,“ prohlásila policejní mluvčí Andrea Procházková. Podle mluvčího městské policie Zdeňka Nováka se strážníci zaměří i na kontroly vozidel a alkohol za volantem. Nejvíce lidí bude o půlnoci na náměstí Svobody. „Nejhorší bývá situace krátce před půlnocí do čtvrt na dvě. Samovolní podnapilí ohňostrůjci často střílejí raketami sami po sobě,“ řekl Marián Karas z brněnské policie.

Strážci zákona dodávají, že problémy bývají i s vietnamskými trhovci, kteří o půlnoci odpalují zbylou pyrotechniku, kterou nestihli prodat. Podle hasičů je Silvestr co do počtu požárů v Brně poslední roky klidný. „Klasikou jsou výjezdy k zapáleným popelnicím nebo odpadkovým košům,“ potvrdil mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Žádné oficiální oslavy, koncerty či ohňostroje v centru města radnice ani magistrát nepořádají, pyrotechnické oslavy tak zůstanou na lidské tvořivosti.

Zato v Ostravě nechystají žádné velké oslavy příchodu nového roku. Pouze některé městské části připravily ohňostroje. Ty budou například v Ostravě-Jihu nebo Radvanicích a Bartovicích. „Nemáme v Ostravě hlášenou žádnou akci většího charakteru, proto na Silvestra žádná zvláštní bezpečnostní opatření nepřipravujeme,“ uvedla mluvčí ostravské městské policie Dana Klišová. Strážníci budou pouze dohlížet na bezpečnost při ohňostroji v Ostravě-Jih 1. ledna v době od 17.55 hod. do 18.10 hod., při němž bude přerušena doprava na kruhovém objezdu Josefa Kotase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám