Hlavní obsah

Stranu po Bhuttové povede její devatenáctiletý syn

Aktualizováno

Novým předsedou Pákistánské lidové strany (PPP) se v neděli stal syn zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové, uvedla agentura Reuters. Devatenáctiletý Bilavál, který studuje na univerzitě v Oxfordu, tak po své matce převezme vedení opoziční kampaně před volbami do parlamentu.

Článek

Bilaválův otec a vdovec po Bhuttové Ásif Alí Zardárí bude spolupředsedou strany, rozhodli zástupci PPP v Bhuttové domě ve městě Naudero. Strana se také rozhodla, že se zúčastní voleb, které by měly proběhnout 8. ledna.

Bylo rozhodnuto, že Bilavál bude předsedou a Ásif Alí Zardárí spolupředsedou," řekl jeden z vysokých činitelů strany. Už předem ale bylo jasné, že nástupcem bude někdo z rodiny Bhuttových. Mezi analytiky padlo například i jméno Bénazířiny sestry Sanam.

Volby jsou v Pákistánu naplánovány na 8. ledna, násilná smrt expremiérky však termín ohrožuje. Zemí zmítají nepokoje, během nichž v posledních dnech přišly o život desítky lidí. Prezident Parvíz Mušaraf proto nařídil uzavřít čerpací stanice nebo lékárny a bezpečnostní složky vyzval k razantnímu postupu proti násilným demonstrantům.

Opoziční strana Pákistánská muslimská liga, kterou vede bývalý premiér Naváz Šaríf, už v sobotu oznámila, že volby bude bojkotovat. V neděli ale mluvčí strany připustil, že strana možná názor změní, pokud do volby půjde i PPP.

Je ale pravděpodobné, že hlasování bude o tři až čtyři měsíce odloženo.

Další atentát na politika se nevyvedl

V neděli se měl stát terčem atentátníků další politik. Ve východní provincii Pandžáb vyletěli na motorce do povětří nedaleko domu Idžazúla Haka, vysoce postaveného činitele Pákistánské muslimské ligy, dva muži. Zřejmě jim selhaly nálože. Hak nebyl v době incidentu doma.

Mluvčí provládní strany následně oznámil, že kvůli situaci v zemi by volby mohly být odloženy o tři až čtyři měsíce.

Pokračovateli politické dynastie zatím chybí tvrdé lokty
Narodil se v roce 1988 měsíc předtím, než se jeho matka stala první ženou v čele pákistánské vlády. Od včerejška je v pořadí třetím členem rodiny, přesněji řečeno politické dynastie, jenž stojí v čele Pákistánské lidové strany (PPP) - po dědečkovi a matce.
Bilavál, jehož jméno v překladu znamená Nedostižný, připomíná svou matku nejen podobou . Když mu bylo jedenáct, uchýlili se po obviněních z korupce jeho rodiče  - spolu s ním a jeho dvěma sestrami Bechtavar a Asífou - do exilu. Naštěvoval školy v Londýně a Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Měl slabost pro sportovní střelbu na asfaltové holuby a jízdu na koni, zajímal se o sport. Má vysokou a štíhlou postavu sportovce.
„Z toho, že jednou převezme politické dědictví své matky, nikdo nedělal příliš velké tajemství,“ citoval list Boston Globe nejmenovaného rodinného přítele. Od letoška Bilavál studuje prestižní Oxford, který před lety absolvovala i jeho matka.
Navzdory svému mládí si uvědomuje tíži úkolu, který mu leží nabedrech. Podle mínění řady lidí dokonce i z nejbližšího okolí je však příliš mladý. „Není dostat tvrdý na to, aby se pohyboval na politické scéně,“ varovala ještě před nedělní volbou Sherry Rehmannová, dlouholetá mluvčí Bénazír Bhuttové. „Musí se ještě teprve utvářet, dokončit studia, najít životní priority,“ upozornil penzionovaný generál Talát Masúd.
Aby Bilavál získal potřebný čas, spolupředsednictví PPP převzal jeho otec Ásif Alí Zardárí. Ten se před tím, než se přiženil do klanu Bhuttových, získal pověst rozmařilého  a poživačného playboye. V době, kdy jeho manželka řídila vládu, si získal nelichotivou přezdívku Pan deset procent, což vyjadřovalo údajnou výši úplatku za „přihrání“ lukrativní státní zakázky. Poté,co Bhuttová skončila jako premiérka, se se v roce 1996 ocitl za mřížemi. Teprve po osmi letech byl propuštěn, když prokuratura stáhla obžalobu z korupce, vraždy a obchodu s drogami. „Zardárí rozhodně nemá čisté ruce,“ upozornil Masúd.
PRÁVO, vpl

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském...

Výběr článků

Načítám