Hlavní obsah

WHO poprvé potvrdila přenos H5N1 z člověka na člověka

ŽENEVA

V Pákistánu byl poprvé zdokumentován případ, kdy byl přenesen virus ptačí chřipky z člověka na člověka. Potvrdila to Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím se jedná o ojedinělý případ, který nyní lékaři zkoumají.

Článek

WHO potvrdila přenos nemoci na člověka, který se nedostal do kontaktu s nakaženou drůbeží. Lékaři nyní zkoumají tohoto člověka, který má podle všeho v těle virus H5N1.

"Jelikož máme jedince, který nebyl přímo vystaven nemocným ptákům, naznačuje to na omezený přenos z člověka na člověka," sdělil AFP mluvčí WHO John Rainford.

Přenos ptačí chřipky z jednoho člověka na druhého byl v posledních měsících hlášen také z Kambodži, Indonésii nebo z Vietnamu, virus se však nikdy nešířil dál. Podezření na tento přenos v Číně vyloučily místní úřady.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

U posledního případu v Pákistánu podle WHO také nic nenasvědčuje tomu, že by se nemoc přenášela trvale nebo hromadně z jedno člověka na druhého. Nákaza se neprokázala ani u členů rodiny infikovaného jedince, ani u jeho ošetřovatelů. Lékaři proto již přestali detailně monitorovat jejich zdravotní stav, uvádí organizace v prohlášení.

Experti WHO každé podezření na přenos ptačí chřipky mezi lidmi navzájem pečlivě zkoumají kvůli obavám, že by virus H5N1 mohl zmutovat a způsobit pandemii, která připraví o život milióny osob podobně jako takzvaná španělská chřipka po první světové válce.

Ptačí chřipka

  Ptačí chřipka může napadnout jak domácí ptactvo, např. kuřata, slepice, krůty, krocany, kachny, husy, ale i bažanty, perličky a vodní ptáky. Infikována mohou být i prasata a koně, těch se ale netýká vysoká patogenicita.  Nositeli viru mohou být tažní ptáci, aniž by se u nich projevily nějaké příznaky.  Je mnoho druhů ptačí chřipky. Rozlišujeme málo a vysoce patogenní kmeny. Virus H5 je vysoce patogenní subtyp, tedy velmi nebezpečný.

Tým WHO byl do Pákistánu vyslán před dvěma týdny poté, co zdejší ministerstvo zdravotnictví informovalo o prvním případu úmrtí člověka nakaženého ptačí chřipkou v zemi. Za předcházející dva měsíce se virem H5N1 infikovalo v tomto jihoasijském státě dalších šest lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám