Hlavní obsah

Švejnar proti Klausovi: průzkum ukázal remízu

PRAHA

Okolí Václava Klause možná začíná bubnovat na poplach. Výrazná publicita kolem jeho soupeře pro Hrad katapultovala Jana Švejnara mezi občany do rovnocenné pozice vůči favoritu Klausovi. Překvapivě vyrovnaný výsledek totiž přinesl v pátek zveřejněný průzkum STEM pro Českou televizi.

Článek

Na otázku, kdo by byl lepším prezidentem, odpovědělo 34 procent, že Klaus a 34 procent dosáhl i Švejnar. Zbytku, tedy třetině, to je jedno.

Rozhoduje ale 281 členů parlamentu, nikoliv občané.

Analytikové se domnívají, že za nejnovějším výsledkem souboje je Klausovo odmítání televizního duelu se Švejnarem. V anketě Novinek se z téměř 11,5 tisíce hlasujících 70 procent vyjádřilo pro uskutečnění debaty.

Češi donedávna Švejnara příliš neznali

Ještě nedávno polovina lidí Švejnara neznala. Podle průzkumu STEM pro Právo počátkem listopadu Klause favorizovalo 51 procent, zatímco Švejnara 28 procent lidí. Tehdy ale Švejnar ještě oficiálně nekandidoval.

Tehdy také odpovědělo správně, tedy že je Švejnar ekonom, 46 procent. Za politika ho považovalo 13 procent a 7 procent vybralo možnost, že je lékař. Třetina (34 procent) nedokázala odpovědět.

Z průzkumu oblíbenosti prezidenta jako instituce či Klause přímo dosud vyplývalo, že současná hlava státu má sympatie zhruba dvou třetin lidí.

Anketa

Kdo by byl podle vás lepším prezidentem?
Václav Klaus
32,4 %
Jan Švejnar
65,7 %
Nevím
1,9 %
Celkem hlasovalo 22945 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám