Hlavní obsah

Stodolarové laptopy se už šíří do světa

Novinky, Scio

První stodolarové laptopy, které vyrábí nezisková organizace One Laptop Per Child (OLPC) za účelem zvýšení vzdělanosti v rozvojových zemích, se již začínají šířit do světa. Laptopy XO ale stále naráží na řadu problémů. V současné době se OLPC dostala do soudního sporu v Nigérii.

Článek

Zástupci projektu OLPC nedávno oznámili, že již začali s masovou produkcí. Uruguayská vláda si již objednala 100 tisíc laptopů. Na spadnutí je i dohoda s Peru, jehož vláda chce objednat laptopy ve více než stotisícovém nákladu.

Zelenobílé laptopy XO nabízí na internetu nadace OLPC i dárcům, kteří si mohou laptop koupit a pomocí programu určit, komu bude počítač doručen. Cílem je zpřístupnit vzdělání dětem v chudých zemích. Projekt nabral oproti původnímu plánu zpoždění, kritizována byla technická úroveň laptopů. Taktéž vznikaly různé spekulace, zda lze přístroj vyrobit v ceně, která nepřekročí sto dolarů.

Nemají třídy, ani uniformy, laptopy dostanou 

V Nigérii se OLPC nyní dostala do sporu se společností Lancor, vlastnící patent na designovou podobu klávesnice. V Nigérii se totiž kvůli množství nářečí a dialektů využívá čtyř kláves Shift, což umožňuje přepínání mezi různými jazyky. Stejnou klávesnici využívají i laptopy XO. Kvůli tomu OLPC čelí žalobě z porušování autorského práva.

Do Nigérie by mělo putovat milión laptopů. Někteří místní politici i mezinárodní pozorovatelé však upozorňují, že místo počítače potřebují zdejší děti prosté školní uniformy i samotné třídy.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti budou lákat do školy celebrity

Školy se stále více snaží využívat marketingových prostředků. Vzdělávací instituce potřebují reklamu stejně tak jako prací prášky nebo automobily. V New Yorku...

Výběr článků

Načítám