Hlavní obsah

Dvakrát týdně dobrý sex? Nestíháme, říkají politici

– PRAHA
Právo, Jitka Götzová

Fiktivní manželé Ocáskovi v brožuře vydané ministerstvem zdravotnictví doporučují lidem, jak trávit zdravě svůj volný čas, aby pak svými neduhy neruinovali zdravotnictví. Vedle rozcviček, procházek, sportu či spánku kladou důraz „na dobrý sex alespoň dvakrát týdně“.

Článek

Politici přiznávají, že to není zrovna jejich silná stránka. „Na procházku nechodím, ale chodím pěšky do práce, to je dvakrát dvacet minut. Pokud jde o rozcvičku, tak jednou začas, jestli si vzpomenu, ale to cvičím déle než pět minut. Plavu v létě, jinak sportuji málokdy,“ svěřila se Právu Hana Šedivá (ČSSD).

A co sex? Při pohledu na přicházejícího ministra Tomáše Julínka se odpovědi vyhnula a zeptala se ho, zda žije tak zdravě, jak předepisuje. Ministr přiznal, že zdaleka ne.

Když už přišla řeč na intimní chvilky, Julínek s hurónským smíchem podotkl: „Snažím se neustále k něčemu dostat a pak zase selžu, jako každý občan… Mluvčí Cikrt to dával jako doporučení, ale zapomněl napsat, že nejméně dvakrát do týdne.“

Topolánek by rád doporučenou kvótu plnil

Premiér Mirek Topolánek se chlubí, že za poslední rok zhubl o deset kilogramů. Potřeboval by podle svých slov více sportovat, kromě toho že hraje tenis, v létě golf a v zimě lyžuje.

A co dobrý sex? „Vzhledem k rodinným záležitostem a mateřským i otcovským povinnostem musím říci, že kdyby se mi dařilo naplňovat tuto doporučovanou kvótu, tak bych pokládal všechny své kroky za nesmírně úspěšné,“ sdělil premiér.

Sociální demokrat Richard Dolejš připustil, že cvičení není zrovna jeho silnou stránkou. A hned připomenul, že brožurku a vůbec celou reformu jeho strana odmítá. „Nikdo z toho není moudrý,“ řekl. Pokud jde o sex, chtěl by ho „častěji, ale je to pak na úkor spánku“.

Jestli se za cvičení pokládají vycházky se psy nebo běh se spisy mezi kancelářemi, tak trochu sportuje Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM). „Pokud zasedá Sněmovna, doporučované hodiny nenaspím. A ptáte-li se na dobrý sex, tak ani to nestíhám,“ dodala.

Paroubek by chtěl oba při tom vidět

Hodně rozpačitě se tvářil na otázky šéf ČSSD a novomanžel Jiří Paroubek. „Plavu, na procházky také někdy chodím. Něco dělat pravidelně? Myslím na to. A sex? Chtěl bych vidět ty dva pány při jednom i druhém,“ smál se na adresu Julínka a Cikrta, jejichž postavičky výklad reformy v brožurce provázejí.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) bez mučení přiznal, že patří do černé části tabulky: „Budu se snažit, abych to napravil.“

Do schodů se snaží chodit místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Vynechávám výtah, oproti minulosti je to u mne se sportem horší. Přes prázdniny holduji plavání a kanoistice,“ vylíčil. A jak je to u něj se sexem? „Velmi nepravidelné, protože jako rozvedený na tuto činnost nemám podmínky,“ vymluvil se.

Ministr Jehlička si užívá o víkendu

Cvičit se snaží, pokud to stihne, i šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová.

„Někdy večer, někdy přes den mi vyjde krátká procházka z práce, když to vezmu oklikou ze Sněmovny na ubytovnu. Plavu hlavně přes prázdniny, v zimě se dostanu jednou za měsíc do bazénu,“ podotkla.

Dvakrát týdně dobrý sex? „To opravdu nestíhám,“ dodala.

To lékař Boris Šťastný (ODS) je kabrňák. „Každý den sportuji, minimálně pětkrát týdně. V zimě hraji squash, lyžuji, v létě hraji fotbal, tenis, občas běhám a zajdu i do fitka," prohlásil. Za hezkou a příjemnou věc považuje sex. "Moje manželka mi tuto brožurku zrovna včera připomínala,“ rozesmál se.

Pravidelně si snaží protáhnout tělo i ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). „Mám takové cviky, snažím se chodit po Praze pěšky, v létě plavu,“ zalovil v paměti. Na radu Ocáskových zdůrazňující dobrý sex rozpačitě poznamenal: „Podívejte se, já mám manželku doma v Telči, takže se snažím užít si víkend, když jsem doma.“

Reklama

Výběr článků

Načítám