Hlavní obsah

V koalici se vzbouřila zelená poslankyně, nepodpoří rozpočet

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, znk, jov

Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková nepodpoří při středečním hlasování návrh státního rozpočtu na příští rok. Koalice by ho ale i bez Jakubkové měla prosadit. Jakubkové se nelíbí způsob, jak jsou rozděleny peníze ve Státním fondu dopravní infrastruktury.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslankyně SZ Věra Jakubková

Článek

Jakubková oznámila, že při hlasování o rozpočtu opustí jednací sál Sněmovny.

"Nechci hlasovat proti rozpočtu, ale zároveň s jeho současnou podobou nemohou souhlasit. Reformy jsou potřebné," řekla Novinkám Jakubková s tím, že se jí nepovedlo vytvořit prostor pro změnu.

"Předpokládám, že ostatní poslanci Strany zelených rozpočet podpoří," dodala.

Jakubková se minulý týden se žádostí o změnu v rozpočtu obrátila na ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS), s ministrem jednal tento týden také vicepremiér a předseda zelených Martin Bursík. Nakonec se však poslankyni její priority prosadit nepodařilo.

Modernizace železnic a MHD

Jakubková, která je členkou dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI),ve svých pozměňovacích návrzích k rozpočtu prosazovala, aby došlo k přesunu priorit v rámci kapitoly SFDI. Chtěla, aby před další výstavbou některých dálnic a rychlostních silnic dostala přednost modernizace železničních tratí. Na dráhu navrhla přesunout v rámci návrhu rozpočtu SFDI na úkor silnic 1,5 miliardy korun.

Navíc prosazovala, aby šlo ze státního rozpočtu na obnovu vozového parku elektrické trakce v městské hromadné dopravě 400 miliónů korun.

V úterý také připustila, že má výhrady i ke způsobu projednávání materiálů týkajících se fondu. „Je fakt, že některé materiály přicházejí na jednání bez toho, že bych měla šanci je vidět dříve,“ podotkla.

I přes nesouhlas Jakubkové rozpočet zřejmě projde. Pro něj by měli hlasovat i nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám