Hlavní obsah

Odvolací soud zprostil exministra Mlynáře obžaloby

Právo, Novinky, pno, jfk
PRAHA
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve středu rozhodl v kauze bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře a dalších dvou obžalovaných v kauze Testcom. V odvolacím jednání zprostil Mlynáře i jeho spoluobžalované obžaloby.

Exministr Mlynář nejde do vězení, soud ho osvobodilVideo: ČTK, ČTK

 
Článek

Dále uvedl, že hodlá zahájit právní kroky proti několika svědkům, kteří podle něj v kauze křivě svědčili. „Kdo to bude, to se včas dovíte,“ dodal.

Nejdříve odsouzen na 5,5 roku

Soud v odvolacím jednání prověřoval nepravomocný rozsudek, kterým městský soud poslal Mlynáře v lednu letošního roku na 5,5 roku do vězení. Tresty dostali i bývalý ředitel České televize Dušan Chmelíček a náměstek společnosti Testcom Vít Novotný. Oba by měli ve vězení strávit šest let. I oni jsou zproštěni obžaloby.

Státní zástupce navrhl pro všechny obžalované podmíněné tresty a zákaz působit ve funkcích, v nichž se rozhoduje o státních prostředcích. Trojice mužů od začátku procesu svorně vinu popírala.

Mlynář: soudkyně byla zaujatá

Mlynář již dříve řekl, že soudkyně městského soudu byla proti němu zaujatá. Nad neobvykle vysokým trestem se pozastavili i někteří politikové. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je zvláštní, že rozsudek byl tvrdší, než navrhoval státní zástupce.

Také ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) řekl, že původnímu výroku městského soudu nerozumí. Státu nevznikla škoda, nikdo se neobohatil. "Ano, došlo k pochybení v administrativních krocích, pan Mlynář ale pro mne žádným zločincem není, já tomu rozsudku absolutně nerozumím", řekl dříve Kalousek.

Firma pro provoz portálu veřejné správy

Testcom servis byla společnost založená za účelem provozování internetového portálu veřejné správy. Podle městského soudu trojice uzavřela pro stát jednoznačně nevýhodnou smlouvu. Na činnost současně využili 7,5 miliónu korun z rezervního fondu příspěvkové organizace Testcom.

Podle smlouvy měl ale zisk zůstat firmě Testcom servis. O jeho rozdělení měli podle obžaloby rozhodnout Chmelíček společně s Novotným. Mlynář svěřil Testcom servisu správu portálu na podzim roku 2003. Po intervenci ministerstva financí smlouvu v únoru 2004 zrušil. Firma tak legislativně existovala čtyři měsíce, prakticky však fungovala pouze dva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám