Hlavní obsah

Americký lékař odrodil čtvera dvojčata za jednu službu

Právo, brw
WISCONSIN

Uprostřed „dvojitého“ babyboomu se octl porodník z La Crosse v americkém Wisconsinu. Během 24hodinové služby přivedl na svět hned čtvera dvojčata.

Článek

„Bylo to neuvěřitelné, všichni novorozenci přicházeli na svět ve dvojicích. Myslím, že něco takového už nikdy nezažiju,“ řekl Kenneth Merkitch, jenž je porodníkem v Gundersen Lutheran Medical Center již 19 let. „Nestalo se mi ještě ani to, že bych za jedinou službu odrodil dvoje dvojčata,“ dodal.

Merkitch v pátek a v sobotu pomohl na svět ještě jednomu miminku. Za 24 hodin se tak jeho porodnické skóre zastavilo na devíti dětech. „Ani to se mi během obdobné služby za celou moji kariéru ještě nepodařilo,“ zhodnotil rekordní víkend lékař.

Službu podobnou té, co má za sebou doktor Merkitch, však v budoucnosti bude moci prožít stále více porodníků. Počet dvojčat se všeobecně zvyšuje. Zatímco v roce 1960 připadal u nás jeden porod dvojčat na 100 porodů, dnes je poměr zhruba 1:80. Podle lékařů jde o důsledek užívání antikoncepce před otěhotněním, další příčinou je asistovaná reprodukce. Úspěšnost této metody je totiž zhruba padesátiprocentní, proto se raději oplodňuje více vajíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám